MENIU

De ce stresul e cel mai mare inamic pentru femeile care vor copii

Stresul poate avea un impact dramatic în viața reproductivă a femeilor. Potrivit specialiștilor, între 20-25% dintre femei se confruntă zilnic cu stres psihologic care le poate afecta fertilitatea.

Oamenii de știință de la Școala de Sănătate Publică din cadrul Universității Boston (BUSPH), au realizat un studiu care arată că nivelurile mai mari de stres sunt asociate cu șanse mai mici de concepție pentru femei, dar nu și pentru bărbați.

„Cu toate că acest studiu nu dovedește cu siguranță că stresul provoacă infertilitate, acesta oferă dovezi care susțin integrarea îngrijirii sănătății mintale în orientarea și îngrijirea preconcepțională", spune Amelia Wesselink, studenta doctorală BUSPH, autorul principal al studiului.

Cum îți afectează stresul șansele de a rămâne însărcinată

Studiul oamenilor de știință s-a bazat pe datele obținute de la Pregnancy Study Online, care urmărește cuplurile din America de Nord pentru 12 luni sau până la sarcină. În cazul de față au fost urmăriți în jur de 1.272 de bărbați și 4.769 de femei, care nu aveau un istoric de infertilitate și care nu au încercat să conceapă pentru mai mult de șase cicluri menstruale.

Pe tot parcursul studiului, cercetătorii au măsurat nivelul de stres al voluntarilor cu ajutorul versiunii de 10 elemente a scalei de stres (PSS), care a fost concepută pentru a evalua cât de imprevizibile, incontrolabile și copleșitoare sunt circumstanțele vieții lor. Elementele menționate în ultima lună, cu cinci opțiuni de răspuns cuprinse între 0 (niciodată) și 4 (foarte des), până la un total de 40, cu un scor total mai mare care indică un nivel mai mare de stres perceput.

Rezultatele au arătat că femeile au obținut scoruri mult mai mari decât bărbații. De asemenea, cercetătorii au descoperit că femeile care aveau un scor de cel puțin 25 de puncte aveau șanse cu 13% mai mici să conceapă decât femeile care aveau scoruri sub 10 puncte.
În plus, cercetătorii mai spun că, dacă legătura dintre niveluri mai mari de stres și șansele mai mici de concepție este o asociere cauzală, o proporție mică din acea asociere ar putea fi datorată scăderii frecvenței actuale și a neregularității ciclului menstrual.

Sursa

Mai multe articole despre:
femei stres fertilitate