MENIU

De ce secţia de arşi de la Spitalul Floreasca nu este funcţională? Răspunsul la care nu te aşteptai

<p>De ce secţia de arşi de la Spitalul Floreasca nu este funcţională? Răspunsul la care nu te aşteptai</p>

Cei mai buni medici ai noștri sunt neputincioși în faţa tragediei din Clubul Colectiv, iar cea mai modernă secție destinată victimelor cu arsuri grave, inaugurată cu mare pompă în urmă cu șapte luni la Floreasca, după 15 ani de chin și milioane de euro investite, nu este funcțională. 

Stația de oxigen nu este operativă nici acum, secția ultramodernă, cu șase paturi separate și o sală de intervenții chirurgicale nou-nouță, rămân închise, retezând o mare parte din speranțele părinților care-și veghează în continuare copiii.

Prof. dr. Ioan Lascăr, șeful secției de Chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca din București, a explicat pentru evz.ro, amănunțit, care mai este situația acestui amplasament modern, nefolosit până acum, dar în care românii își investiseră optimismul.

„S-a comentat mult pe această temă, inclusiv eu am detaliat problema. Sala inaugurată în aprilie nu este funcțională, deci victimele arse în «Clubul Colectiv» nu pot fi tratate acolo. Sunt șapte luni din aprilie și până acum, dar va mai fi nevoie de timp până să devină funcțională. De ce? Pentru că avem, într-adevăr, aparate ultramoderne, dar n-avem și personal calificat pentru a le întrebuința. N-avem, deci, resursă umană specializată!”, a spus medicul.

Explicația, uluitoare e urmată de o întrebare firească: „De cât timp este nevoie pentru a fi școliți medicii români?”. Răspunsul cade ca o ghilotină: „Am trimis deja medici la specializări în SUA și în alte țări din lume, pentru a se familiariza cu astfel de aparatură, dar durează câteva luni bune, credeți că astfel de lucruri se fac de pe o zi pe alta? Am dat și anunțuri de angajare, dar durează și procesul de recrutare, tot câteva luni. Pot eu să pun o asistentă nepregătită să trateze pacienții cu arsuri grave în această secție ultramodernă? Îmi pot asuma această responsabilitate? Ar însemna să-i omor pe bieții oameni, și-așa suferinzi”.