MENIU

De ce a eșuat transportul public GRATIS în alte orașe ale lumii

Autobuzele, loc de adăpost pentru oamenii străzii

Noul primar general ales al Bucureştiului, Gabriela Vrânceanu Firea, a venit cu ideea transportui public de suprafaţă gratis pentru toți bucureștenii. În alte țări unde s-a încercat această idee, soluția a eșuat lamentabil. Care sunt motivele?

Singura capitală din UE unde transportul public este gratuit este orașul Talinn, capitala Estoniei de 430.000 de locuitori, potrivit Economica.net. La un an de la implementare, numărul de pasageri transportaţi de sistemul public a crescut cu doar 3%, din care doar 1,2 puncte procentuale reprezintă efectul direct al eliminării taxei de călătorie.

Nici traficul din Talinn nu a fost îmbunătăţit prin introducerea transportului public gratuit. A rămas la fel, potrivit unui raport: gratuitatea nu a avut niciun impact asupra celor care folosesc automobilul pentru a se deplasa prin oraş, dar a descurajat mersul pe jos.

În orașele din SUA unde s-a încercat ideea transportului gratuit, implementarea a avut consecinţe neplăcute: gratuitatea a crescut numărul de călători, însă creşterea nu a venit din pătura demografică pe care au încercat să o atragă primăriile. La fel ca în Talinn, decizia de a renunţa la taxa de călătorie nu a descongestionat traficul şi nu a redus poluarea.

În schimb, în fiecare dintre cazuri a crescut rata de vandalizare a mijloacelor de transport, condiţiile de călătorie s-au deteriorat şi s-au înmulţit cazurile de scandaluri izbucnite între pasageri. Mijloacele de transport public au devenit gazde permanente ale persoanelor fără adăpost, descurajând călătorii interesaţi să ajungă la şcoală sau la serviciu şi crescând numărul de reclamaţii către autorităţi. Sistemul a devenit supraaglomerat şi confortul pasagerilor a scăzut dramatic.

Mai multe articole despre:
null