MENIU

Datele din cazierul fiscal îţi pot aduce Fiscul, chiar şi la 10 ani dupa ce au fost şterse

Fiscul va organiza un istoric al contribuabililor care au fost scosi din evidenta cazierului fiscal, iar informatiile vor fi pastrate timp de zece ani pentru a fi folosite in realizarea analizei de risc, pe baza careia sunt selectati contribuabilii supusi inspectiei fiscale. Practic, cei care au incalcat legislatia fiscala, contabila  si vamala sau disciplina financiara vor fi pasibili de control din partea Fiscului chiar si la zece ani dupa ce faptele le-au fost sterse din cazierul fiscal.

Cazierul fiscal reflecta disciplina financiara a unui contribuabil, documentul fiind necesar atat pentru infiintarea unei societati sau autorizarea unei activitati, cat si pentru cesiunea partilor sociale ori pentru cooptarea unor noi asociati in firma. Guvernul a aprobat miercuri, printr-o ordonanta, un nou cadru legal care reglementeaza acest document, modificand substantial regulile care il guverneaza, scrie avocatnet.ro.

OG nr. 75/2001, care reglementeaza acum cazierul fiscal, ar urma sa fie abrogata si inlocuita cu o alta ordonanta, lansata recent in dezbatere publica de Ministerul de Finante. Actul normativ a fost aprobat miercuri de Guvern si va intra in vigoare la trei zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial.

Spre deosebire de actualul cadru legal, noul act normativ propus de Finante extinde sfera de aplicare a cazierului fiscal, stabileste noi situatii in care documentul trebuie prezentat si reglementeaza si alte aspecte care nu erau pana acum prevazute de legislatie.

Una dintre cele mai importante modificari pe care le aduce noua ordonanta este cea care vizeaza organizarea la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a unui istoric al contribuabililor care au fost scosi din evidenta cazierului fiscal.

Datele arhivate de ANAF urmeaza sa fie pastrate pentru o perioada de zece ani de la data scoaterii din evidenta si vor constitui un instrument de verificare a comportamentului fiscal al persoanelor fizice care isi infiinteaza o societate sau o asociatie/fundatie.

In plus, informatiile din istoricul organizat de Fisc vor fi folosite si in realizarea analizei de risc, pe baza careia ANAF selecteaza contribuabilii supusi inspectiei fiscale.

Mai multe articole despre:
ANAF date monitor oficial cazier fiscal