MENIU

Dan Barna, în vizorul Departamentului pentru Luptă Anti-Fraudă

<p>Dan Barna</p>

Probleme pentru candidatul la Președinție al USR-PLUS! Proiectele de incluziune socială pe bani europeni, care implică firma lui Dan Barna, sunt verificate acum la Departamentul pentru Luptă Anti-Fraudă, anunță Rise Project. La începutul săptămânii, cei de la Rise Project au publicat o investigație potrivit căreia Dan Barna a supervizat fraude și conflicte de interese cu fonduri europene. Barna neagă și declară că nu a existat nicio fraudă.

Proiectele de incluziune socială pe bani europeni, care implică firma lui Dan Barna, sunt verificate de Departamentul pentru Luptă Anti-Fraudă, anunță jurnaliștii de la Rise Project, într-un răspuns primit la o solicitare trimisă departamentului anti-fraudă. 

Două dintre ele ("SES-am deschide-te" și "Biblioteca bunelor practici") au intrat în cercetări preliminare după articolul nostru de marți.

Primul, implementat în tandem cu CJ Alba, a inclus croitoria condusă de sora lui Barna și o tipografie căpușată sistematic.

În al doilea, eșuat complet, compania lui Barna a fost beneficiar direct.

Al treilea, "Punți Comunitare", se află deja sub investigația DLAF. Parteneri cu CJ Alba și aici, Barna și Jaliu au finanțat din banii contribuabilului european o casă de producție devalizată între timp și o bază sportivă modernizată cu resurse destinate persoanelor defavorizate.

 Potrivit investigației celor de la Rise Project, Dan Barna a  supervizat fraude și conflicte de interese cu fonduri UE. 

Jurnaliștii de la Rise Project au publicat luni, 14 octombrie, un articol în care spun că antreprenorul Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri ce au costat aproape șase milioane de euro. Potrivit investigației, șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE. Mai mult decât atât, de pe urma proiectelor cu fonduri europene, doar Barna ar fi ieșit în profit, în timp ce alții au beneficiat doar pe hârtie, mai scriu jurnaliștii. 

Acești au analizat proiectele companiei fondate de Dan Barna în 2007 până în prezent și au ajuns la concluzia că firma fondată de Dan Barna și Dragoș Jaliu a fost parteneră sau beneficiară directă în 20 de proiecte pe fonduri europene care însumează 166 de milioane de lei.

Rise Project prezinte date și documente care arată cum proiecte sociale finanțate din fonduri europene gestionate de firma lui Dan Barna au avut același model autohton prin care banii europeni s-au scurs către firme de casă.

Ca subcontractor, între 2008 și 2015, firma a furnizat cursuri, consultanță, servicii de publicitate și protocol, în valoare de 3,3 milioane de lei, către mai multe instituții ale statului: Primăria Sibiu condusă de Iohannis, Ministerul de Interne condus de Dan Nica, Ministerul Dezvoltării Regionale condus de Elena Udrea, Autoritatea Națională a Vămilor, Ministerul Agriculturii și mai multe Consilii Județene din țară. Majoritatea contractelor au fost obținute prin cerere de ofertă sau achiziție directă.

Candidatul USR la președinție s-a retras în 2016 din companie și a fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene în guvernul tehnocrat.


Rise Project: „Adevărul” despre prezidențiabilul USR-PLUS! Barna a supervizat fraude cu fonduri UE


Mai multe articole despre:
bârnă DLAF rise project fraude dfonduri europene