MENIU

Dacă ții la sănătatea ta, specialiștii au un sfat crucial pentru vacanțele tale

Nici tu nu poți să dormi bine într-un pat străin? Ei bine, nu ești singurul, majoritatea persoanelor se confruntă cu această problemă. Vezi care este explicația specialiștilor pentru acest disconfort pe care-l experimentezi când nu dormi în patul tău.

Oamenii de știință spun că motivul pentru care dormim prost în medii necunoscute se datorează unui mecanism de apărare. Adică, în momentul în care încercăm să ne odihnim, o emisferă a creierului rămâne mai alertă decât ar fi normal.

„Dacă nu știm sigur cât de în siguranță suntem când dormim într-o cameră, avem acest sistem capabil să detecteze orice e în neregulă", a explicat Masako Tamaki, expert în somn la Universitatea Brown.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au realizat un studiu la care au participat 35 de voluntari, ale căror obiceiuri de somn au fost examinate cu ajutorul electroencefalogramei, magnetoencefalogramei și RMN-ului. În cadrul studiului, participanții au dormit în prima noapte în laborator, astfel cercetătorii au observat o activitate mult mai intensă în emisfera stângă a acestora, comparativ cu cea dreaptă.

De asemenea, cercetătorii au emis mai multe sunte neregulate în urechea participanților în timp ce aceștia dormeau, iar rezultatele au arătat că atunci când aceste sunete au fost percepute de urechea dreaptă, emisfera stângă s-a activat imediat, astfel aceștia au manifestat o probabilitate mult mai mare de a se trezi.

Însă, în cea de-a doua noapte pe care participanții au dormit-o în laborator, cercetătorii nu au mai ănregistrat manifestări notabile în emisferele cerebrale ale acestora, semn că activitatea cerebrală a fost vizibil redusă.

Așadar, studiul efectuat de oamenii de știință arată că efectul „prima noapte" este ceva cât se poate de real și că majoritatea oamenilor îl experimentează atunci când pleacă în concedii sau pur și simplu când dorm la rude.

Sursa

Mai multe articole despre:
insomnie somn pat strain