MENIU

CUTREMURĂTOR: COPIII DEŢINUŢI vorbesc pentru prima dată despre violurile şi bătăile din PENITENCIARE

Avocatul Poporului şi experţi de la UNICEF au realizat, în noiembrie 2013, un studiu despre cum sunt respectate drepturile copiilor privaţi de libertate.

Pentru prima oară se vorbeşte deschis despre situaţia dezastruoasă din penitenciarele din România, despre tratamentele inumane la care sunt supuşi deţinuţii minori şi încălcările flagrante ale celor mai elementare drepturi ale copiilor arestaţi. Lipsiţi de avocaţi, neinformaţi asupra drepturilor lor, mulţi copii au reclamat că au fost bătuţi crunt în arestul poliţiei sau că au fost violaţi în penitenciar de alţi colegi de cameră. Minorii au vorbit şi despre viermii din mâncare, ploşniţe, râie şi infecţiile netratate din lipsă de medicamente, scrie ziaruldebacau.ro.

Pentru realizarea acestui studiu, experţii de la Avocatul Poporului au fost instruiţi în cadrul unui program de două zile organizat de UNICEF România. Un eşantion reprezentativ de 101 copii deţinuţi au fost intervievaţi în două centre de reeducare (Tg. Ocna şi Buziaş) şi patru penitenciare pentru minori şi tineri (Tg. Mureş, Craiova, Bacău şi Tichileşti).

Concluziile studiului sunt mai mult decât îngrijorătoare şi arată că în sistemul de detenţie din România sunt încălcate flagrant drepturi elementare ale minorilor deţinuţi.

Mai grav este că unii copii au împărţit camera din arestul poliţiei cu adulţi şi au fost victime ale abuzurilor fizice în arestul poliţiei, cele mai multe comise de către ofiţeri de poliţie, procurori sau gardieni. De altfel, în arestul poliţiei ies în evidenţă două grave încălcări ale drepturilor copiilor – presiunile fizice şi psihologice pe perioada anchetei şi asistenţa juridică inadecvată. Unii minori susţin că presiunile din secţiile de poliţie şi loviturile au avut ca scop recunoaşterea faptei.

"Am fost lovit în zona capului cu pumnul – este mărturia cutremurătoare a unui copil. Apoi mi-a pus cătuşele la mână, una la partea stângă la mână, una la picior şi mi-a spus să mă culc pe burtă. M-am pus jos, pe burtă şi m-a lovit cu bastonul la fund, la palme, mi-a dat picioare în stomac. Apoi m-am pus pe scaun şi mi-a zis să spun ce vor ei, că am fost la acea faptă. Eu nu am vrut şi m-a luat iar la palme, m-a bătut la tălpi şi până la urmă am zis ca ei. Am avut picioarele umflate pentru că m-au bătut la tălpi şi la palme. Mă scoteau după ce plecau toţi din arest, după ora 5, că dacă nu recunosc îmi dă mai mult, mă bătea, îmi dădea în cap, în gură, în spate. Mă lovea cu palmele, cu pumnii. O singură persoană, mereu aceeaşi. Erau două persoane: unul la calculator, altul care mă bătea pe mine".

Un alt copil confirmă presiunile făcute de poliţişti pentru a recunoaşte o faptă ce nu ar fi fost comisă de el: "S-a întâmplat că şi-a pierdut minţile, ca să nu mai stea la discuţie şi a început să mă lovească… Cu palmele, cu pumnii, uneori cu o bâtă de lemn la picioare. Astea erau metodele lor ca să te facă să iei o faptă". 

Aproximativ 30 la sută dintre copiii intervievaţi au declarat că au fost victime ale abuzurilor fizice (inclusiv viol), cele mai multe comise de către ceilalţi copii deţinuţi. Unii copii povestesc că “cei puternici” fac legea în penitenciare, fără ca cineva să intervină. “Principala mea nemulţumire cu viaţa de aici este că sunt lovit şi insultat de colegii de cameră… Aş dori să stau cu alţi copii în cameră, care să se poarte frumos cu mine, să fiu liniştit. Cei de afară nu cunosc faptul că sunt închis în cambuză (locul de depozitare a bagajelor şi alimentelor) de către şeful camerei de deţinere unde sunt cazat", – spune un deţinut minor. “Şi uitaţi, chiar acum o lună a avut loc ceva urât – povesteşte un alt copil. L-a violat pe unul. Mai vine câte unul aşa, copii timizi şi vine câte unul care e de mai mult timp în puşcărie, îl ia mai tare şi nu are ce să facă".

Citeşte mai mult pe ziaruldebacau.ro.