MENIU

Încă un cutremur în România, duminică seară

Cutremur

Cutremur în România: o nouă replică, de 3,6 grade, la cutremurul de azi-noapte, anunţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltate pentru Fizica Pământului - INFP.

UPDATE: INFP a modificat intensitatea seismului la 3,6 grade!

Iniţial Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltate pentru Fizica Pământului - INFP anunţase că replica a avut 3,2 grade.

Replica s-a produs la ora 17:46, la o adâncime de 117 km.

Aceasta este a doua replică după cutremurul de azi-noatea. Prima replică a seismului s-a produs la ora 05:48 şi a avut tot 3,2 grade.

Un cutremur puternic, de 5,8 grade, s-a produs duminică dimineaţa, la ora 03:38. Acesta este cel mai puternic seism din România din ultimii 14 ani.

Cutremurul a avut loc în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, la o adâncime de 200 de kilometri.

Cutremur. Cercetător INFP: Ne aşteptăm ca Vrancea să continue cu o activitate seismică caracteristică

Dragoş Tătaru, cercetător INFP, a intervenit la Realitatea TV şi a explicat de s-a resimţit acest cutremur atât de puternic în Bucureşti.

"Ce putem să vă spunem este că n-a fost nici precedat, nici urmat de o intensitate a activităţii seismice. Îl tratăm ca pe un cutremur moderat. Răspunsul la întrebarea dacă să ne aşteptăm la un cutremur mai grav este că nu. Ne aşteptăm ca Vrancea să continue cu o activitate seismică cacarcteristică, nu deosebită. A fost un cutremur adânc. Cu cât este mai adânc, cu atât este resimţit pe o arie mai mare. O parte din energia undelor se aliniază, de aceea nu este simţit atât de puternic.

Ne aşteptăm să fi fost resimţit la Chişinău şi la Bucureşti. S-ar putea să se fi resimţit altfel pentru că de mult n-a mai fost un cutremur la o astfel de adâncime şi la o astfel de magnitudine.

Cutremurul din Grecia a fost diferit, acolo a fost de suprafaţă, nu vorbim de o corelare directă între cele 2 cutremure, sunt seismităci caracteristice zonelor", a spus Dragoş Tătaru, cercetător INFP.

Cutremur în România. De ce seismul produs este de fapt benefic

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, susține că apariția unui astfel de cutremur în România, ca cel de duminică dimineață, poate avea un efect benefic.

„E un cutremur moderat, este normal pentru zona Vrancea, se produc astfel de cutremure la un interval de câțiva ani. Acest cutremur are un efect benefic pentru că a eliberat energia acumulată. Anul acesta a fost o activitata slabă în Vrancea. A apărut ca o eliberare la aceasta energie”, a explicat Mircea Radulian, seismolog INFP, la Digi 24.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter s-a produs duminică dimineața, la ora 03.38, în județul Vrancea. Seismul a fost urmat de două replici.

Oamenii se plâng că sistemul RO ALERT nu a funcţionat. Replica lui Arafat 

Mai multi cititori realitatea.net au semnalat faptul ca Sistemul de avertizare a populatiei in situatii de urgenta RO-ALERT nu a fost functional.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a oferit o explicatie la Digi 24.

"Cineva mi-a transmis că nu a primit alertă pe RO ALERT. RO Alert nu e menit să transmită informații înainte de cutremur, ci doar pentru situații de urgență de după, în cazul în care apare ceva. Trebuie să înțelegem că RO Alert nu e menit să transmită avertizări înainte de un cutremur", a declarat Raed Arafat.

De asemenea, IGSU (Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta) a explicat de ce sistemul RO ALERT nu a dat notificări despre cutremur: "În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)".