MENIU

Cursul valutar a explodat după declanşarea conflictului dintre Cotroceni şi Palatul Victoria

Curs valutar euro-leu

Cursul valutar a explodat după declanşarea conflictului dintre Cotroceni şi Palatul Victoria. Moneda euro s-a apreciat puternic pe piaţa interbancară în mai puţin de o oră, apropiindu-se de 4,67 lei, după ce ajunsese la un nivel minim de 4,64 lei în zilele trecute.

Moneda euro s-a apreciat puternic pe piaţa interbancară, ajungând la valoarea de 4,6640 lei, la ora 11,30.

Cursul valutar se stabilizase în săptămânile trecute, moneda europeană coborând spre un nivel minim de 4,64 lei.

Rămâne de văzut la ce cotaţie va ajunge cotaţia monedei naţionale în anunţul oficial al BNR de la ora 13.00.

Criza politică a fost declanşată, formal, de preşedintele Iohannis prin cererea demisiei premierului Dăncilă. Anunţul de la Cotroceni a venit la scurt timp după ce Viorica Dăncilă a anulat întâlnirea cu preşedintele, programată vineri la ora 11.00.

Premierul Dăncilă a refuzat să se ducă la întâlnirea cu preşedintele Iohannis, anunţată pentru ora 11.00, la Palatul Cotroceni, după ce președintele se oferise să medieze relația tensionată dintre Guvern și BNR. Informaţia a apărut dinspre Cotroceni, şefa Executivului neinformând presa cu privire la anularea vizitei, dar sunându-l pe preşedinte pentru a-l informa despre schimbarea agendei.

Klaus Iohannis a precizat că voia să o întrebe pe Viorica Dăncilă cu ce ocazia a plecat în Israel, fără s sufle o vorbă. "Dacă PSD-ului nu îi convine, EU SUNT PREŞEDINTELE republicii, eu răspund de politica externă," a declarat Klaus Iohannis.
Referindu-se la discuţiile despre evoluţia inflaţiei şi a dobânzilor, Klaus Iohannis a anunțat că va încerca o mediere între Guvern şi Banca Naţională a României şi că îi va chema la Cotroceni "şi pe unii, şi pe alţii".

A existat deja o întâlnire între președinte și guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, în timp ce oficialii guvernamentali au negat existența unui conflict între Executiv și banca centrală.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici a fost uşor iornic la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, care şi-a asumat rolul de mediator între cele două instituţii.

 

Mai multe articole despre:
curs valutar curs euro