MENIU

Cumințenia Pământului, tot mai departe de români. Ce s-a întâmplat în ultimele luni

<p>&nbsp;Consilierul lui Putin ne sfidează. Declaraţia şocantă privind Cuminţenia Păm&acirc;ntului</p>

Guvernul nu a alocat bani la cea de-a doua rectificare bugetară din acest an Ministerului Culturii pentru achiziționarea operei de artă "Cumințenia Pământului", din cauză că nu există "temei legal", a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, în urmă cu câteva zile.

"Cuminţenia Pământului" face obiectul unui dosar deschis de DNA. Plângerea în acest caz a fost depusă de un partid politic acum o lună şi, într-un răspuns oferit Realitatea TV, procurorii susţin că ancheta privind modul de finanţare pentru achiziţia operei de artă este în lucru. Astfel, nu este exclus ca însuşi premierul Dacian Cioloş să fie chemat pentru explicaţii. 

Ce s-a întâmplat în ultimele luni: 

În septembrie se constatase că subscripția publică pentru achiziția „ Cumințeniei Pământului ” adusese doar 1.200.000 euro la buget, în loc de 6 milioane. Totuși, Guvernul anunțase (pe 1 octombrie) că vrea să cumpere statuia lui Constantin Brâncuși, suportând integral suma de la buget.

La începutul lunii octombrie, reprezentanții proprietarilor se întâlnesc cu ministrul Culturii, Corina Șuteu, și cu un oficial din Ministerul de Finanțe, Doina Lica. Ei vor ca termenul de plată stabilit în martie – prin semnătura fostului ministru, Vlad Alexandrescu – să fie decalat cu o lună, până la 30 noiembrie. Spun că vor modifica prin Ordonanță actele emise până atunci și că inițiază o rectificare bugetară. Asta e important.

În noiembrie, în urm cu câteva zile, ministrul Anca Dragu a spus că nu se pot aloca fonduri pentru cumpărarea operei, pentru că „nu există temei legal”. Mai mult, pe 10 august, Guvernul Dacian Cioloș a adoptat o rectificare bugetară, publicată în Monitorul Oficial, adică e funcțională, în care Ministerului Culturii îi erau alocați 22,5 milioane de lei, echivalentul celor 5 milioane de euro promiși ca aport al statului la achiziționare.

La rectificare se specifica faptul că, dacă banii nu vor fi cheltuiți până la 31 octombrie, să fie returnați până pe 15 noiembrie, potrivit evz.ro.

Mai multe articole despre:
Brâncuşi Cioloş Cumințenia Pământului