MENIU

Cum va fi ales viitorul director al SRI

<p>Cum va fi ales viitorul director al SRI</p>

După demisia lui George Maior, din fruntea Serviciului Român de Informații, președintele Klaus Iohannis trebuie să propună un alt nume pentru această funcție, care, însă, va fi numit de Parlament. Potrivit art. 23 din Legea nr. 14, din 1992, privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații, directorul instituției are rang de ministru, informează ziare.com.

Mai exact, șeful SRI este "numit de Camera Deputaților și Senat, în ședință comună, la propunerea președintelui României, în urma audierii celui propus", de către comisia comună permanentă, a celor două Camere pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.

Comisia comună permanentă, a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, este condusă de deputatul PSD, Georgian Pop, vicepreședinte fiind deputatul PNL, Marius Popa. Ceilalți șase membri sunt senatorii Verestoy Attila (UDMR), Teodor Atanasiu (PNL) si Daniel Savu (PSD), precum și deputații Liviu Codirla (PSD), Cezar Preda (PDL) și Sebastian Ghita (independent, fost PSD).

În ceea ce privește eliberarea din functie a directorului SRI, aceasta se face de către Parlament, în ședința comună a celor două Camere, la propunerea președintelui României sau a cel puțin o treime din numărul total al deputaților ori al senatorilor, potrivit prevederilor Legii nr. 14 din 1992.

De asemenea, seful SRI are un prim-adjunct, care, în cazul lui George Maior, a fost Florian Codlea, care i-a urmat ca interimar, fiind înlocuitorul legal al acestuia. În plus, directorul Serviciului are și trei adjuncți.

"Prim-adjunctul directorului SRI și adjuncții directorului au rang de secretari de stat și sunt numiți de președintele României, la propunerea directorului SRI", se mai arată în Legea privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații.

Mai multe pe Ziare.com.