MENIU

Cum va arăta Cazinoul Constanța după renovare

Cazinoul din Constanța

În aprilie 1902, Alexandru Belcic, primarul Constanței, decidea organizarea unui șantier pentru construirea unui edificiu asemănător cu marile cazinouri europene. Ridicarea clădirii a început în anul 1904, iar planurile au fost schimbate din mers. Inițial, s-a dorit un stil arhitectonic inspirat din tradițiile artei românești. După terminarea fundației, lucrarea i-a fost încredințată arhitectului Daniel Renard, care a imprimat stilul Art Nouveau. Inaugurarea a fost făcută în 1910.

Ceea ce avea să fie considerat „cel mai frumos edificiu al Constanței” a costat 1.300.000 de lei, atrăgând amatori de jocuri de noroc din toată lumea. Activitatea a fost întreruptă în timpul Primului Război Mondiale. Pe 20 august 1916, când au început bombardamentele asupra Constanței, clădirea a fost folosită de Crucea Roșie pe post de spital de campanie. Pe 19 noiembrie 1917, Cazinoul și-a reluat funcționarea, deși construcția suferise avarii în timpul bombardamentelor.

În 1934 au fost făcute reparații, dar au urmat bombardamentele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. O nouă restaurare a fost efectuată în 1951, însă clădirea și-a pierdut destinația inițială, devenind sediul Casei de Cultură a Sindicatelor, apoi sediul ONT Litoral.

Va fi centru cultural și de divertisment

După 1990, Cazinoul din Constanța a fost lăsat în paragină. Abia în anul 2019 autoritățile au decis să îl renoveze. Lucrările au fost atribuite Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), prin Compania Națională de Investiții, valoarea totală estimată a investiției depășind 111,5 milioane de lei.

În urma realizării lucrărilor de consolidare și restaurare, Cazinoul va fi redat circuitului public și astfel va fi pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau, cu o remarcabilă unitate stilistică a tuturor elementelor: volume, fațade, raportul plin-gol, decorație interioară și exterioară. În această manieră, Cazinoul va putea redeveni un centru cultural și de divertisment de anvergură internațională, care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziții, beneficiind de o sală multifuncțională de 200 de locuri și de o sală de festivități cu o capacitate de 150 de locuri“, se preciza într-un comunicat de presă al MDRAP.

Așa cum se poate constata din rândurile de mai sus, deși se vorbește tot despre „Cazinoul din Constanța”, în clădire nu se vor mai organiza jocuri de noroc. Această activitate a trecut în online, cazinourile de pe Internet având o dezvoltare fără precedent. Una dintre explicații este reprezentată de pachetele oferite de site-urile licențiate.

Revenind la renovarea Cazinoului din Constanța, trebuie spus că echipele de muncitori lucrează într-un ritm susținut atât la interior, cât și la exterior. Specialiștii au observat că fațadele sunt ornamentate echilibrat, evidențiind plasticitatea sculpturală a formelor: arcele ce unesc coloanele; inserțiile de pe fațade sunt ornamente cu motive florale ori cu motive simbolice inspirate din fauna marină – scoici, delfini sau chiar din mitologie. Este prezentă și tehnică marină – prove de corăbii, catarge, globuri terestre cu cercuri de sextant.

Majoritatea acestor inserții în stil Art Nouveau erau într-o stare avansată de degradare, crăpate sau descompletate, astfel că specialiștii au luat mulaje de pe ornamentele neafectate și apoi au creat replici, folosindu-se ca material microbetonul. Ornamentele au fost fixate în locul celor degradate, folosindu-se ancore din fibră de sticlă, încastrate adânc în pereții de fațadă. O dată montate, ele au fost finisate și vopsite cu materiale speciale care să reziste la acțiunea aerului sărat.

Deși renovarea nu este gata, trecătorii vorbesc despre o diferență uriașă între felul în care arată în prezent clădirea și starea de acum câțiva ani. Potrivit contractului, lucrările vor fi finalizate în luna mai a anului viitor.

Mai multe articole despre:
cazino constanta