MENIU

Cum să te asiguri că ai cumpărat carne de porc proaspătă - vezi de ce trebuie să ţii cont!

12 persoane, la spital cu trichineloză după ce au mâncat carne de porc infectată

În ultimele zile, autorităţile au confiscat mii de kilograme de carne stricată, în toată ţara, inclusiv din unele magazine sau abatoare autorizate. Vezi la ce trebuie să fii atent atunci când cumperi carne, pentru a fi sigur că aceasta e proaspătă şi neinfestată.

În primul rând, nu te lăsa amăgit de preţurile mici şi nu cumpăra de la persoane necunoscute carne provenită de la animale sacrificate în condiţii improprii sau care este comercializată direct din portbagaj, chiar dacă vânzătorul îţi dă “asigurări” că a făcut toate examenele sanitar- veterinare.

Câteva indicii

Pe lângă miros, există câteva indicii de bază, care te ajută să alegi o carne proaspătă. Astfel, bucata pe care ţi-o doreşti trebuie să aibă o culoare roşietică, vie. Dacă este vineţie, de nuanţă gri ori de culoare închisă, dacă are o crustă nefirească, nu o cumpăra. De asemenea, evită carnea cu grăsime îngălbenită, fără strălucire, cu mai multe tonuri de culoare. Apoi, carnea proaspătă nu trebuie să se lipească de degete când e pipăită. Carnea foarte moale, în care intră degetele, care e jilavă şi lipicioasă e de proastă calitate.

De exemplu, carnea de porc trebuie să fie tare, trandafirie, cu fibrele dense, împănată cu grăsime albă sau roz-alb, care la frecare lasă o senzaţie de unsuros. Chiar dacă cumperi carne dintr-un supermarket sau din alt magazin autorizat, cere să o vezi de aproape şi s-o miroşi, pentru că lumina din galantare te poate înşela.

Verifică atent dacă bucata de carne nu are cumva prea multă umezeală (dacă, la apasare, din ea iese suc/apă). Dacă vrei să cumperi carne cu os, analizează atent aspectul oaselor şi, mai ales, măduva din interiorul acestora. Aspectul exterior al oaselor trebuie să fie fin, să aibă o culoare clară şi fără pete, iar măduva trebuie să fie de culoare roz.

Atenţie şi la carnea preambalată

Chiar şi la carnea preambalată trebuie să fii foarte atent. Astfel, verifică întâi de toate termenul de valabilitate al pachetului pe care l-ai ales. Dacă ştii că vei găti repede, atunci poţi să iei un pachet cu termen de valabilitate mai apropiat, dar asigură-te că bucata de carne ambalată are un aspect frumos, arată că este proaspătă, că nu există suc sau apă în interiorul ambalajului vidat. Trebuie să ştii că prospeţimea cărnii durează cel mult patru zile.

Cumpără numai din locuri şi din unităţi care sunt legal autorizate

Pentru a evita orice surpriză, autorităţile ne sfătuiesc să cumpărăm numai din unităţi specializate, care garantează că toate sortimentele de carne provin din abatoare legal autorizate, unde este asigurată asistenţa sanitar-veterinară în mod permanent. Dacă eşti tentat să cumperi din locuri neautorizate, din gospodăria cuiva, dintr-un târg ad-hoc sau de pe marginea drumului, reţine că rişti să fii verificat în trafic de autorităţi şi, dacă nu prezinţi documentele sanitar-veterinare necesare, atât tu, cât şi cel de la care ai cumpărat carnea veţi fi amendaţi cu câteva mii de lei, iar carnea sau animalul vor fi confiscate.

Sursa: Libertatea.ro.

Mai multe articole despre:
carne de porc carne de porc proaspătă