MENIU

Cum să obţii un SALARIU MAI MARE de la şeful direct

Ca să obţii o mărire de salariu, nu trebuie să acţionezi necugetat, ci să planifici negocierea în detaliu. Este preferabil să îţi faci temele cu 2-3 luni înainte de a acţiona efectiv, spun specialiştii în domeniul resurselor umane.

Foarte putini angajati ajung sa ceara o marire si de obicei acest lucru se intampla dupa lungi reflectii personale in care angajatul se incarca cu o miza foarte mare si emotional, iar negocierea se incheie de cele mai multe ori cu un esec, potrivit pmcommunity.ro.

Si atunci, cum sa obtii salariul pe care il vrei? Iata mai jos cateva sfaturi care va pot imbunatati sansele de success intr-o astfel de actiune:

1. Pregateste-te pentru negociere. Vei pleca cu doua dezavantaje:

La tine miza este mai mare decat la managerul tau in aceasta negociere.El poarta acest tip de negocieri mult mai des decat o faci tu. Are mai mult exercitiu.

Asadar planifica cu 2-3 luni inainte. Cauta informatii despre negocieri similare cu acelasi manager, afla cat mai multe despre plaja de salarii din companie dar si din afara companiei. Seteaza-ti niste asteptari la limita de sus.

2. In acest interval fii mai voluntar decat ai fost, mai doritor sa faci taskuri extra decat ceilalti. Cand nimeni nu se ofera sa ramana peste program sau sa faca un task peste weekend, fa-o tu.
In aceste 3 luni nu iti actualiza cv-ul pe diferite site-uri de recrutare si nici profilul pe Linkedin.

3. Nu intarzia la program, nu cere invoiri. Poti construi o poveste bazata pe fapte reale si o poti livra "cu manta": ai plecat de jos, iti intretii parintii, cei 4 copii, imprumut la banca etc. In intalnirea care va urma NU aduce aminte de aceasta poveste.

4. Nu folosi in discutie:

- Cuvinte de genul: "Simt", "Cred" sau "Merit". Primele doua inspira nesiguranta, ultimul aroganta. Seful o sa gandeasca "Meriti? Lasa-ma pe mine sa apreciez asta."

- Fii sigur pe tine dar politicos, nu arogant si arata asta prin cuvintele pe care le folosesti.

- Argumente de genul: "am nevoie de bani pentru ca am imprumut in franci elvetieni si a sarit cursul" etc. Managerul va gandi "Si ce treaba am eu cu asta?"

- Argumente de genul "colegul are mai mult decat mine, pe acelasi nivel de senioritate si vechime". Managerul va gasi tot timpul contra-argumente, ii va displace o situatie defensiva in care ar fi pus fata de angajat si eventual o va lua ca atac personal, ca nu ar fi etic etc. Nu va accepta niciodata ca a contribuit sau ca a alimentat diferente de acest gen. Vei transforma negocierea intr-un conflict personal si nu vei castiga decat antipatie pe termen lung. Managerul stie foarte bine diferentele si le va lua in calcul singur probabil cand iti va face o oferta.

Mai multe aici.

Mai multe articole despre:
null