MENIU

Cum să ne protejăm de radiațiile telefoanelor mobile

Telefoanele mobile sunt indispensabile pentru foarte mulți dintre noi. Am ajuns să nu ne mai concepem viață fără să sunăm de oriunde am fi, să dăm sms-uri, să primim, să ținem legătură cu oricine vrem, iar când avem telefonul închis, descărcat sau stricat parcă ne lipsește mână dreaptă.

Însă, cu cât noi devenim mai dependenți de telefoanele mobile, cu atât mai mult crește îngrijorarea specialiștilor în sănătate cu privire la efectele pe care acestea le au asupra organismului.  

Folosește cât mai puțin telefonul mobil lipit direct de cap. Ia-ți un handsfree cu cablu sau folosește funcția de speaker a telefonului mobil ori de câte ori poți. Handsfree-urile emit un nivel mult mai redus de radiații decât telefonul mobil în șine lipit de cap și îți permit să ții telefonul la distanță. Unele studii afirmă că radiația telefonului mobil este de 8 ori mai puternică decât a handsfree-ului cu cablu. 

Nu îți ține telefonul mobil în geantă. Un studiu publicat anul trecut în Jurnalul de chirurgie cranio-faciala leagă radiația telefonului mobil de scăderea densității osoase în zonă pelviană (cea expusă cel mai mult la nivelul genții, dacă telefonul mobil este în ea) și un studiu din 2008 realizat de o clinică de specialitate din Cleveland a descoperit drept efect scăderea fertilității la bărbații care umblă cu telefonul mobil în buzunarul din față al pantalonilor. Sigur că nu mereu poți evită și trebuie uneori să îți pui telefonul mobil în geantă sau buzunar; însă ori de câte ori poți evită, este bine să o faci, pentru sănătatea ta.

Nu vorbi la telefon dacă te afli într-o mașină în mers.Se știe că poți cauza accidente tragice dacă vorbești la telefon în timp ce conduci și există și interdicții rutiere în acest sens. Însă, înafară de acest aspect, atunci când folosești telefonul mobil într-o mașină în mers, semnalul este forțat să “sara” între turnurile wireless la care trebuie să se conecteze că să ți se mențină un nivel bun al semnalului în timpul conversației. De ce este acest lucru periculos? Deoarece radiația emisă de telefonul mobil este maximă ori de câte ori se realizează conexiunea dintre el și sursă venită de la un turn cu semnal. De-a lungul unei călătorii, practic telefonul tău se poate conecta la zeci de noi surse de semnal, deci iată cum te expui în plus fără că măcar să știi.

Nu vorbi dacă ai semnal prea slab.Cu cât telefonul tău mobil trebuie să “munceasca” mai mult că tu să ai un semnal mai bun, cu atât mai multă radiație emite. Acesta este motivul pentru care este bine să eviți să folosești telefonul dacă nu ai semnal bun.

Limitează cât de mult poți folosirea telefoanelor mobile de către copii.Copiii au un craniu mai mic și creierul lor este în permanență dezvoltare; asta îi face cu mult mai vulnerabili la orice potențial efect negativ al radiațiilor emise de un telefon mobil.

Nu purta handsfree-urile fără fir de parcă ar fi bijuterii. E adevărat că dispozitivele fără fir care se pun la ureche și pe care le poți folosi că să vorbești în loc să folosești direct telefonul tău mobil emit o cantitate mai mică de radiație, dar totuși emit și ele, chiar și după ce conversația telefonică s-a încheiat. Da jos aparatul de pe urechea ta după ce ai terminat discuția. Nu ești mai cool dacă rămâi cu el agățat în continuare, ci un pic mai inconștient.

Mai multe articole despre:
sănătate telefoane mobile radiaţii