MENIU

Cum pot fi protejați dinții definitivi ai copiilor. Ce este sigilarea dentară

Sigilarea dentară la copii

În perioada 6-12 ani, dințișorii de lapte ai copilului sunt înlocuiți treptat de dinții permanenți ai viitorului adult. Este foarte important ca dinții definitivi ai copiilor să fie protejați din timp împotriva diverselor probleme dentare, atrag atenția medicii specialiști. 

Dinții de lapte sunt înlocuiți începând cu vârsta de 6-7 ani, până în jurul vârstei de 12-13 ani. Primii dinți permanenți care apar sunt molarii de 6 ani. Însă aceștia nu înlocuiesc niciun dinte de lapte, erupția lor realizându-se în spatele ultimilor molari de lapte, a explicat medicul dentist Raluca Băleanu pentru Realitatea.net.

Dinții permanenți apar în următoarea ordine:

-incisivii centrali (între 6 și 8 ani)
-incisivii laterali ( între 7 și 9 ani)
-caninii ( între 9 și 11 ani)
-primul premolar (între 10 și 12 ani)
-al doilea premolar (între 10 și 12 ani)
-molarii secunzi (12 ani)- apar în spatele molarilor de 6 ani și nu înlocuiesc niciun dinte de lapte, se mai numesc și molari de 12 ani.

Erupțiile pot fi precoce sau întârziate, arată medicul specialist, care le spune părinților ce trebuie să facă în perioada de dentiție mixtă:

"În perioada dentiției mixte este foarte important ca părinții să fie atenți la igiena orală a copiilor și să acorde o atenție deosebită în special dinților permanenți. Este indicat ca părinții să se prezinte cu cei mici în cabinetul stomatologic pentru un consult amănunțit. Medicul stomatolog va constata nivelul igienei orale, existența eventualelor procese carioase de la nivelul dinților (atât cei de lapte cât și cei permanenți), incongruențe dentare și va lua măsuri de prevenție, în special la nivelul dinților permanenți (fluorizări, sigilări)", spune Raluca Băleanu.

Cele mai importante metode de protecție a dinților definitivi împotriva proceselor carioase sunt fluorizările și sigilarile dentare.

"Fluorizările pot fi realizate acasă cu ajutorul pastelor sau gelurilor de dinți fluorizate prescrise de medicul dentist. Este important ca această manoperă să se realizeze în prezența părinților pentru evitarea fluorizării excesive sau înghițirea pastei sau gelului fluorizant. Fluorizările realizate în cabinet se realizează după igienizarea cavității bucale, prin aplicarea unor soluții, geluri sau lacuri speciale cu un conținut ridicat de fluor. Sigilarea dentară se realizează la nivelul măselelor (premolari, molari), acolo unde are loc procesul de masticație. Este un proces nedureros, de scurtă durată și presupune aplicarea unui material special fotopolimerizabil (se întărește cu ajutorul lampei cu UV) care formează un strat protector la nivelul șanțurilor și fosetelor", a explicat medicul specialist Raluca Băleanu.

Desigur, un rol important în protejarea dinților împotriva diverselor probleme dentare îl joacă periajul dentar, care trebuie efectuat de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara).

Principalele cauze care duc la măcinarea dinților la copii sunt, conform medicului dentist:
- alimentația (în special cea bogată în zahăr)
- periajul incorect al dinților sau absența periajului dentar
- consumul excesiv de băuturi acidulate
- folosirea prelungită a biberonului cu băuturi dulci, ceea ce duce la apariția "cariei de biberon" (cel mai des întâlnit tip de carie de la nivelul dinților de lapte)
- smalț slab mineralizat.

Tratamentul presupune o vizită în cabinetul dentar, acolo unde aceste probleme se pot rezolva prin realizarea unor obturații dentare (plombe) sau cu extirpări (scoaterea nervului) pentru cazurile mai avansate.