MENIU

Cum poate pirateria pe internet să coste scump: utilizatorii care au descoperit pe propria piele

În timp ce Netflix sau HBO cer bani ca să ai acces lunar la conținut, sunt site-uri care nu zic din prima asta. Conținutul pe care îl oferă e limitat. În ideea că ai putea vedea ceva gratis, cum ar fi filmul preferat, probabil că dai click fără să te gândești. Un caz recent îți arată însă că e o greșeală să faci așa. 

Un caz recent e al AsoFlix, o platformă care pare apropiată de multe dintre site-urile cu filme online ilegale din România. Diferența este că pretinde a fi legal și nu te lasă să vezi nimic fără să te autentifici. Asta înseamnă să-ți faci un cont.

În momentul în care vrei să faci cont, îți cere numele, adresa și datele de card. Perioada de probă e de cinci zile. Abia apoi încep problemele. 

Cum ajunge pirateria să coste enorm, chiar dacă n-o faci tu

Oamenii au ajuns să fie taxați cu 395,88 de euro fără să-și dea seama de ce și cum. Este suficient să nu îți închizi contul în perioada de probă și, conform regulamentului site-ului, ascuns printr-o pagină de meniu, vei plăti contravaloarea abonamentului pe un an.

Această formă de fraudă a fost inițiată în 2018. Conform poliției din Germania, continuă să fie cât se poate de profitabilă. Ca să oprească proporțiile dezastrului, autoritățile au publicat online o listă de aproximativ 220 de domenii care generează bani în mod fraudulos.

În cazul celor care nu au avut atât de mulți bani pe card pentru a plăti "abonamentul", au început să primească acasă scrisori de la recuperatori. Au fost amenințați cu procese și popriri pe conturi, salarii, pensii, etc.

Ca în majoritatea cazurilor de pe internet, și aici se aplică un scenariu: nu introduce datele cardului decât în platforme legale și oficiale. Altfel, riști să plătești mai mult decât face. 

Sursa

Mai multe articole despre:
Germania internet piraterie netflix