MENIU

Cum obţii protecţie divină dacă vrei să te îmbogăţeşti. Reţeta unor români cu exces de imaginaţie

Protectie divina

Oamenii de afaceri români dau dovadă de o imaginaţie ieşită din comun când vor să-şi pună pe picioare business-ul. Unii au găsit calea cea mai bună de a obţine protecţia divină, alţii mizează pe efectul de surpriză al unor nume ingenioase.

De la mărci trăsnite, precum "Sharuieşte fericit" la "Târgul de purici" şi "Al 9-lea cer", denumirile de marcă înregistrate în acest an la OSIM pot fi încadrate, fără nicio ezitare, într-o adevărată culegere umoristică, potrivit unei analize KeysFin.

Competiţia din economia românească are, câteodată, accente amuzante. Dovadă că, în primele opt luni din 2015, firmele s-au întrecut în a înregistra tot felul de mărci care mai de care mai interesante.

Dovadă sunt datele cuprinse în primele opt luni ale anului 2015 în "Buletinul oficial de proprietate industrială, secţiunea Mărci şi Indicaţii geografice", publicat de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

Cum totul pleacă de la cele sfinte, avem oameni de afaceri care s-au gândit să-şi asigure încă din start protecţia divină. Aşa au apărut mărcile: "La Poarta Raiului", "Al 9-lea Cer", "Descântecul săptămânii", "Focul sacru", dar şi "Fuga de Strigoi" sau "Noua Ordine Vibraţională", o marcă din domeniul educaţiei/cercetării, înregistrată în luna martie 2015.

Iar atunci când se simt protejaţi, atacă piaţa cu mărci puternice, populare, cu impact, în genul "Mi-e pofta să fac bine".

Cum în România comerţul este la putere, iar mâncarea cel mai bine vândut produs, cele mai multe mărci trăznite încearcă să promoveze calităţile unice ale ofertei lor. Dovadă mărcile “Mama mea găteşte mai bine” şi “Zdravăn moldovenesc, crescut de pământ, pui moldovean, crescut agale în 61 de zile şi oleacă”. Sună bizar însă aceasta pare să dezvăluie o adevărată strategie de marketing cu care o firmă din Vaslui încearcă să se poziţioneze strategic pe piaţă.

Bineînţeles că avem şi mărci ceva mai “serioase”, precum: “Ospăţul zeilor”, “Eden Juice” şi “Şcoala legumelor”.

Şi cum o mâncare bună merge cu o băutură pe măsură, anul acesta s-au înregistrat mărcile “Şpriţificator”, “Plăceri răcoritoare” şi, bineînţeles “Dracoola”.

Toate acestea probabil că vizează clienţii de genul “Dorel”, şi el marcă înregistrată de către două companii, pe 6 clase de produse şi servicii), dar şi pentru “Bărboşi Barba cum laude din 2013” şi “Leii din Bănie Craiova”.

Cum românii ştiu să petreacă, au existat în acest an, bineînţeles, şi cereri de întregistrare de mărci pentru nunţi, botezuri şi cumetrii - “Muzica la nuntă” este o marcă înregistrată în Maramureş, în vreme ce “Prinde-te-n dansul vieţii” şi “O mărit pe mama soacră” sunt alte două mărci înregistrate cel puţin originale, la fel ca şi “Drink party sleep repeat”.

Trecând în cu totul alt registru, ajungem “La temelia zilei de mâine” alături de “Specialişti în îmbinări armonioase” care lucrează, bineînţeles, cu “Scule Serioase”. Business-ul este “Produs în ţara lui Ştefan cel Mare”, în “Men’s cave”, dar şi în “Vestul sălbatic”, marcă exclusivă a unei persoane fizice din judeţul Suceava.

Cum politica de preţ este cea care dictează, din multe puncte de vedere, business-ul în România, oamenii de afaceri s-au întrecut să înregistreze mărci pe măsură: “Revoluţia preţurilor”, “Preţ inegalabil”, “Cu ochii-n preţ”, “Noaptea reducerilor”, “Devoratorii de preţuri” ( înregistrată de Flanco), şi chiar “Black Friday in fiecare zi”, marcă ce aparţine de Orange.

Astfel că “Norocul îţi bate la uşă” şi poţi face parte chiar dintre “Bugetarii veseli” în caz că “No te preocupes” şi trăieşti în “Zona liberă de indiferenţă”.

“La temelia zilei de mâine”, oamenii de afaceri au abordat, cu încredere, şi latura sentimentală a business-ului, dovadă că au înregistrat mărci care exprimă o adevărată filozofie de viaţă: de la clasicul “Te iubesc”, marcă exclusivă ce aparţine unei firme din Timiş la “Te iubesc SOFT & FRUITY limited edition Roşu demidulce” sau “Pupicul de noapte bună”.

Avem, bineînţeles, mărci şi ceva mai îndrăzneţe, precum “Lingerie show party”, “Miss Tanga Black Sea” si “Miss Bikini Fitness & Culturism”, asta pentru că “Româncele sunt frumoase”, marcă înregistrată.

Nici sănătatea, un domeniu cât se poate de serios, nu este scutit de mărci cel puţin speciale. De la “Prof. dr. Marioara Godeanu extract purificat de răşină Mumie cu castan Damar General Trading”, “Doctor în frumuseţe” la “Abil cu durerea” şi “Serviciu cu suflet”, astfel de servicii te pot duce, bineînţeles, spre “O viaţă fericită”.

Iar dacă toate astea nu te ajută, atunci “Învaţă să zbori”, marcă înregistrată, pentru ca viaţa atârnă de “Aţa păianjenului”.

“Imaginaţia românilor în materie de denumiri de mărci nu are, practic, limite, indiferent de domeniu. Faptul că se înregistrează astfel de denumiri înseamnă că există un public care rezonează la astfel de mesaje şi că sunt domenii în care aceste mărci fac diferenţa prin caracterul lor”, afirmă analiştii de la KeysFin.

Mai multe articole despre:
OSIM marcă înregistrată mărci înregistrate