MENIU

Cum găteşti corect pastele? 7 greşeli frecvente în prepararea acestora

Ce poate fi mai simplu decât să găteşti o porţie de paste? Fierbi nişte apă, pui pastele în ea, apoi după ce le scoţi adaugi un sos, nişte parmezan, legume, carne sau ce mai pofteşti. Ei bine, nu este chiar așa simplu!

Celebrele paste nu sunt nici pe departe gătite cum trebuie de toată lumea. Mai jos, iată câteva dintre cele mai comune greşeli pe care bucătarii renumiţi ştiu că nu ar trebui să le facă niciodată. Tu faci vreunul dintre lucrurile de mai jos?

1. Pui prea puţină sare în apa în care vor fierbe pastele

Toată lumea ştie că în apa pentru paste trebuie pusă sare, dar cel mai adesea presară un vârf de cuţit de sare în ea şi gata. În realitate, ar trebui să adaugi aproximativ 1 lingură rasă de sare la 500 g de paste făinoase. Ar putea părea mult, dar pastele tale vor ieşi mult mai gustoase. Pastele bine condimentate fac mai mult decât sosul, indiferent cât ar fi acesta de delicios. Nu degeaba italienii spun că pastele sunt felul principal, iar sosul doar o garnitură, care nu ar trebui să le "sufoce".

2. Adaugi ulei în apa în care fierb pastele

Mul'i dintre noi facem asta pentru ca pastele să nu se lipească între ele, dar acest lucru nu este deloc important, atâta timp cât amesteci pastele din când în când, imediat după ce le pui în oală. Nu trebuie să îţi faci griji că le lipeşti. Oricum, cea mai mare parte a acestui ulei se va ridica la suprafaţă, iar partea care va unge pastele va împiedica ulterior sosul să se lipească de macaroane. Rezultatul nu este atât de savuros.

3. Le găteşti prea mult

Mai ales la noi, la români, preferinţa pentru pastele extrem de moi (chiar răsfierte) este arhicunoscută. Poate că nu le preferi al dente, ca italienii, cu toate acestea e bine de ştiut că textura pastelor trebuie să fie mai fermă, elastică.

Dar dacă şi pe cutie scrie că trebuie să laşi pastele la fiert doar un anumit număr de minute? Normal ar fi să respecţi timpul de pe cutie, nu? Ei bine, bucătarii cu experienţă spun că mai bine să începi să guşti pastele cu 3 până la 4 minute mai devreme decât timpul înscris de pe cutie, pentru a te asigura dacă nu cumva deja sunt gata.

Acest lucru este deosebit de important dacă vei finaliza meniul cu paste într-o tigaie, cu sosul adăugat, deoarece pastele vor continua să se fiarbă. 

4. Uiţi să pui capacul când fierb pastele

Este chiar important! Bucătarii experimentaţi consideră că apa dintr-un vas descoperit fierbe mult mai greu. Nu ai un capac? Poţi utiliza o foaie de copt!

5. Oala este prea mică

Ai mereu tendinţa să îţi fierbi pastele in cea mai mică oală posibilă, imaginându-ţi că faci porţii mici? Greşit. Dacă pastele sunt aglomerate, se vor găti neuniform sau vor avea tendinţa să se lipească unele de altele. Dă-le spaţiu.

6. Arunci toată apa de la paste

Pentru multe tipuri de preparate din paste (de exemplu, carbonara), apa în care au fiert acestea este esenţială pentru crearea unui sos delicios. Păstrează o cană lângă tine şi pune mai întâi în ea o parte din apa în care abia au fiert pastele, şi abia apoi scurge-le. Mai târziu, când amesteci pastele cu sosul, poţi adăuga din adăuga această apă, mai dacă pastele tale par un pic uscate. Acest lichid plin de amidon va da savoare sosului şi îi va îmbunătăţi textura. Tot această apă este perfectă pentru a da lichiditate şi savoare unui sos alb, cu unt şi usturoi. Nu, apa obişnuită nu merge adăugată cu aceleaşi efecte.

7. Clăteşti pastele cu apă rece

După ce scurgi pastele, pe ele rămâne o uşoară pojghiţă de amidon: aceasta este "magnetul" care face ca sosul să adere la pastele tale. Când clăteşti amidonul, nu doar că răceşti pastele, dar suprafaţa acestora va fi netedă, iar sosul se va scurge de pe ele. Vrem ca pastele şi sosul nostru să fie inseparabile!