MENIU

Cum faci backup la Android

Deseori sunt întrebat cum poate fi realizat un backup la Android, din păcate răspunsul nu este unul foarte simplu.

Fiecare producător de dispozitive cu Android are propria aplicaţie pentru managementul datelor. Din păcate, dacă vreţi să treceţi de la Samsung la HTC, de exemplu, situaţia se complică exponenţial, mai ales când vorbim de un backup complet al datelor.

Contactele voastre sunt stocate în contul de Google şi, dacă schimbaţi dispozitivul, este suficient să vă autentificaţi şi acestea vor apărea din nou în agendă ca prin minune. Dacă faceţi trecerea de la Android la iOS sau invers, este suficient să folosiţi o aplicaţie precum My Contacts Backup pentru crea o copie de siguranţă în format VCF a tuturor numerelor de telefon. MC Backup, la încheierea procesului, vă invită să vă ataşaţi fişierul creat unui mail pe care să-l deschideţi de pe noul telefon pentru a le importa.

Pentru backupul fotografiilor, în momentul în care contectaţi un smartphone sau o tabletă cu Android, atât pe Mac, cât şi pe Windows, acesta este recunoscut ca un stick USB. Îl accesaţi şi, la rădăcină, pe card sau pe telefon, ar trebui să găsiţi un director intitulat Photos, Images, DCIM sau cu altă denumire similară. În el, veţi găsi imaginile descărcate de pe internet sau primite prin email şi toate fotografiile realizate cu telefonul. Din acest moment, este doar o chestiune de a le selecta pe toate cu CTRL+A şi de a le copia într-o locaţie de pe sistemul vostru prin Copy (CTRL+C) şi Paste (CTRL+V).

Backup la Android tips 5

De ceva timp, cei de la Google au introdus şi un sistem de backup automat în Android pe care îl puteţi restaura pe un nou telefon când îl porniţi pe acesta din urmă pentru prima oară. Problema? Este mai greu să ţineţi evidenţa acelor copii de siguranţă şi mulţi dintre noi în continuare preferă să-şi pună toate informaţiile de pe telefon pe PC.  În plus, un backup bine făcut vă scapă de multe ore pierdute cu particularizarea unui nou telefon.

Cea mai simplă metodă de a vă face un backup şi de a restaura acel backup pe un nou telefon implică folosirea utilitarului Titanium Backup din Google Play. Pentru ca acesta să funcţioneze însă cum trebuie, aveţi nevoie de drepturi de root pe telefon sau tabletă şi, având în vedere că nu toţi vrem să ne rootăm Android-ul, suntem obligaţi să apelăm la o variantă mai complicată.

În primul rând, aveţi nevoie pe computer de Android SDK, mai precis, de utilizarea comenzii ADB (Android Debug Bridge). Pentru ca SDK-ul oferit de Google să funcţioneze, trebuie să instalaţi versiunea pe 32 de biţi a Java Development Kit, chiar şi dacă aveţi un sistem de operare pe 64 de biţi. Aceasta o găsiţi aici şi are terminaţia fişierului ,,Windows – i586”.

După ce l-aţi instalat, rămâne să vă descărcaţi gratuit SDK-ul Android de pe website-ul Google. Acesta este foarte uşor de instalat şi nu implică să bifaţi nimic special. Dacă nu aţi întâmpinat nici un mesaj de eroare, la final, din meniul de Start, deschideţi SDK Manager. Din fereastra care apare, aveţi grijă să bifaţi Android SDK Platform-tools şi să confirmaţi opţiunea cu un click pe Install. Acest pachet incorporează adb-ul de care avem nevoie pentru interacţiunea cu telefon. În cazul unui mesaj de eroare, porniţi din nou SDK Managerul, printr-un click dreapta pe el şi Run as administrator.

Backup la Android tips 4

Înainte să conectaţi telefonul sau tableta la PC, din meniul Developer Options din Settings, activaţi modul USB Debugging. Deşi există situaţii în care aparatul vostru cu Android se instalează nativ, este foarte posibil ca la prima conectare să fiţi nevoit să instalaţi manual un driver. Acesta poate fi găsit pe pagina de support a smartphone-ului vostru de pe website-ul producătorului sau se instalează automat odată cu aplicaţia de management de la Samsung, HTC, LG, etc. O soluţie alternativă, dacă nu găsiţi respectivul driver, este să instalaţi unul generic din Android SDK Manager – Extras. Nu funcţionează tot timpul, dar există o şansă destul de mare să se potrivească şi să fie suficient.

Rămâne acum să mergeţi în în directorul în care aţi instalat SDK-ul. Dacă nu l-aţi modificat la instalare, poate fi găsit în C:Users”Nume Utilizator”AppDataLocalAndroidAndroid-sdkplatform-tools. Cu tasta Shift apăsată, faceţi un click dreapta în acest folder şi alegeţi opţiunea Open command window here.  Pentru a testa conexiunea cu aparatul la care vreţi să faceţi backup, introduceţi în fereastra de Command Prompt comanda adb devices şi confirmaţi-o cu enter. Ar trebui să apară o listă cu dispozitivul sau dispozitivele conectate. Dacă lista e goală, înseamnă că există o problemă cu driver-ul instalat anterior, context în care, trebuie să vă străduiţi să-l reinstalaţi sau să căutaţi altul.

Pentru a declanşa un backup la tot ce aveţi pe smartphone, în aceeaşi fereastră trebuie introdusă foarte atent următoarea comandă:

Înainte de orice, începerea backup-ului trebuie confirmată printr-un tap pe ecranul telefonului. După câteva minute, în funcţie de ce aveţi pe telefon, în destinaţia definită în comandă, toate aplicaţiile instalate pe telefon (APK), toate setările şi tot conţinutul de pe cardul SD introdus în telefon vor fi salvate. Merită să ştiţi că backup-ul poate avea orice destinaţie şi poate fi şi mutat ulterior, de exemplu, pe un hard disk extern. Citeste mai mult pe playtech.ro.

Mai multe articole despre:
Android cum faci backup