MENIU

Cum ELIMINI pesticidele din alimentaţia ta

Pesticidele sunt relativ omniprezente în agricultura industrializată, astfel că multe dintre alimentele sănătoase pe care le consumăm zilnic conțin reziduuri. Este bine să ne ferim pe cât putem de aceste substanțe toxice periculoase, care pe termen lung ne pot afecta grav sănătatea.

Pesticidele sunt produse chimice folosite în agricultură pentru combaterea dăunătorilor. La nivel european şi naţional există norme care reglementează limitele în care pesticidele pot fi folosite. Producătorii susţin că urmele de pesticide care rămân în alimentele și care ajung în corpul nostru sunt mult sub limitele care ar putea să ne afecteze sănătatea. Deși multe studii arată cu totul alte cifre referitor la prezența pesticidelor în alimente.

În mod normal, organismul neutralizeză reziduurile metabolice produse în interiorul său și compușii carcinogeni care există în mod natural în alimente.

Medicul Joel Fuhrman scrie în cartea sa, ”Mănâncă pentru a trăi”:

”Dacă sunteți îngrijorați în privința pesticidelor și substanțelor chimice din alimente, țineți minte că produsele de origine animală, precum carnea de vită și produsele lactate, conțin cele mai toxice reziduuri de pesticide. Anume vacile consumă cea mai mare cantitate de pesticide. De exemplu dioxina, care se găsește mai ales în carnea grasă și produsele lactate, este una din cele mai periculoase toxine, asociate cu cancerul. Îndepărtați frunzele exterioare de la varză, dacă nu puteți decoji legumele sau fructele, spălați-le cu apă sau produse de spălat ce se găsesc în supermarket, spălarea cu apă simplă îndepărtează 25% -50% din reziduurile de pesticide. ”

Sfaturi pentru a combate pesticidele

Consumă fructe şi legume variate, pentru a nu te expune îndelung la acelaşi fel de pesticid.

Toate fructele şi legumele trebuie spălate bine sub jet de apă, chiar şi cele BIO sau cele ce urmează să fie curăţate de coajă.

O metodă eficientă de spălare a fructelor şi legumelor presupune scufundarea acestora în apă preţ de câteva minute, urmată de spălarea şi clătirea lor sub jet de apă.

După spălare, legumele şi fructele se usucă cu un prosop de bucătărie curat sau cu prosoape de hârtie, deoarece dacă le folosește pe cele textile pesticidele pot rămâne pe țesătură.

Aruncaţi excrescențele exterioare de la salată şi varză.

Îndepărtaţi coaja fructelor şi legumelor, atunci când este posibil.

Fierberea în apă sau în aburi. Acestea sunt două metode bune de gătit și totodată de îndepărtat chimicalele din alimente. Tratarea termică a alimentelor, inclusiv pasteurizarea, fierberea și coacerea, în funcție de natura produsului, ajută la reducerea nivelului de pesticide datorită evaporării și distilării.

Nu consuma pielea şi grăsimea din carne, în special cea de pui şi de peşte, pentru că în aceste părţi se acumulează cantităţi mai ridicate de pesticide.

3 metode eficiente de eliminare a pesticidelor:

Sarea de mare. Dacă adaugi o lingură de sare de mare într-un vas cu apă și lași acolo pentru câteva minute alimentele, pesticidele din fructe și legume se vor reduce considerabil.

Bicarbonatul de sodiu. Freacă bine cu bicarbonat coaja tare a fructelor și legumelor și spală-le apoi cu apa din abundență. Gustul nu va suferi nicio modificare.

Oțetul și sucul de lămâie. Amesteci o lingură de bicarbonat de sodiu cu o lingură de oțet sau suc de lămâie, peste care adaugi o cană cu apă. Pulverizezi soluția peste fructe și legume, o lași să acționeze timp de 5-10 minute, apoi le pui sub un jet de apă.

Consumă produse organice, dacă ai această posibilitate. Cumpără alimente de sezon, de la producătorii locali, pentru că șansele să fii expus la pesticide sunt ceva mai mici.

sursa