MENIU

CUM au pus mâna pe energie ieftină băieții deștepți. Prejudiciu uriaș în Dosarul Hidroelectrica

CUM au pus mâna pe energie ieftină băieții deștepți. Prejudiciu uriaș în Dosarul Hidroelectrica

Zeci de companii din România, conduse de cei numiți generic băieții deștepți din energie, au fost de-a lungul anilor principalele beneficiare ale curentului ieftin de la Hidroelectrica. Potrivit Cotidianul.ro, Energy Holding, Alpiq, EFT Romania, Electromagnetica, Elsid si Euro-Pec au fost, alături de Alro, companiile care au cumpărat, începând din 2001, timp de mai bine de zece ani energia electrică pe baza unor contracte pe termen lung, fără nicio legătură cu bursa de energie OPCOM.

Mai apoi s-a descoperit că multe dintre contractele încheiate cu diverse companii au fost defavorabile statului român. Astfel, Hidrolectrica a vândut energie ieftină, sub prețul pieței, către aceste societăți. Apoi băieții deștepți revindeau energia altor consumatori la un preț mult mai mare, realizând în acest fel profituri uriașe.

Firmele conduse de Bogdan Buzăianu, considerat întâiul băiat deștept din energie, au încheiat o serie de contracte cu statul român. Compania elveţiană Shultzer, reprezentată în ţară de Bogdan Buzăianu, a pus mâna pe un contract de retehnologizare a hidrocentralei de la Porţile de Fier, cea mai mare din ţară. La acea vreme s-a căzut de acord ca o bună parte din curentul produs de Hidroelectrica să fie preluat de Energy Holding, o companie deținută de același Buzăianu. Contractul a fost semnat la începutul anului 2004 și a fost secret. Dacă la început tranzacţia a fost favorabilă Hidroelectrica, în sensul că preţul de vânzare era peste media pieţei, cu timpul contractul a devenit defavorabil producătorului de energie. Acest lucru a fost vizibil în momentul în care a apărut pe piaţă bursa de energie OPCOM, în 2006.

În perioada 2006-2012, Hidroelectrica a suferit prejudicii reprezentând diferenţa dintre preţul mediu de pe OPCOM şi preţul prevăzut în contractul cu Energy Holding. Buzăianu nu a rămas doar la o singură companie, ci a introdus în piaţă şi alte nume. Rețeta trasă la indigo a fost folosită și de alte societăți care au scos profituri serioase de pe urma contractelor încheiate cu cel mai mare producător de energie electrică din România.

Însă decăderea acestor companii a venit atunci când Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în anul 2012, iar toate contractele au fost revizuite, ba chiar sistate. Patru ani mai târziu, zeci de firme din domeniul energiei au primit o a doua mare lovitură, când Consiliul Concurenţei a anunţat sancţionarea lor, dar și a Hidroelectrica pentru înţelegeri anticoncurenţiale. Suma totală a amenzii se ridică la 37 milioane de euro.

Anul trecut, compania de stat a admis, într-un răspuns pentru G4media.ro, că nu a recuperat nimic din cele 4 miliarde de lei încasate de băieții destepți din energie, printre care Bogdan Buzăianu, în urma contractelor încheiate de aceștia cu Hidroelectrica și anchetate de DIICOT și DNA. DNA a clasat marele dosar Hidroelectrica în iulie 2018 după o anchetă de 13 ani. Compania de stat a precizat, în februarie anul trecut, că a introdus mai multe acțiuni în instanța civilă împotriva băieților deștepți din energie, printre care și compania lui Bogdan Buzăianu, însă toate au fost respinse.

Numai compania reprezentată de el, Energy Holding, a avut un contract de 1 miliard de dolari cu Hidroelectrica. Valoarea reprezenta unu la sută din PIB-ul României din 2004, atunci când a fost încheiat contractul. Ministrul Industriilor în Guvernul Năstase era Dan Ioan Popescu, naşul de cununie al lui Buzăianu, potrivit G4media.

Înalta Curte i-a condamnat pe directorii din primul dosar la pedepse de până la 7 ani de detenţie. Şi ex-ministrul Economiei, Codruţ Şereş a primit 4 ani de închisoare. Instanţa i-a găsit vinovaţi pe directorii Hidroelectrica de un prejudiciu uriaş de aproape 100 de milioane de euro.

În 2007, DNA a arătat că Elena Udrea i-ar fi cerut mită 5 milioane de euro lui Buzăianu ca să îl scape de dosarul Hidroelectrica de la DIICOT, unde şefă era Alina Bica. Buzăianu a scăpat însă de dosarul de dare de mită după ce a denunţat-o pe Elena Udrea. Și omul de afaceri Radu Budeanu, care controlează un grup de presă din care face parte şi publicaţia Cancan, a încheiat, anul trecut, un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA în dosarul Hidroelectrica, în care este acuzat că a intermediat o mită de 3,8 milioane dolari, primită de fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Potrivit unei investigaţii a Centrului de Investigaţii Media, statul român a recuperat doar 440.000 de euro din prejudiciul de 100 de milioane de euro din primul dosar Hidroelectrica. Fiscul nu a recuperat nici măcar cheltuielile statului cu instrumentarea dosarului. Numai expertiza, care a stabilit prejudiciul uriaş, a costat 800.000 de euro. Între timp, foştii directori trimişi după gratii timp de 7 ani, printre care și Eugen Pena, au fost eliberaţi condiţionat, potrivit aceleiași investigaţii.

Într-un interviu acordat Agerpres, directorul general al companiei, Bogdan Badea, a precizat că mai multe companii, care în trecut făceau profituri uriaşe cu energia ieftină de la Hidroelectrica, nu au dispărut, ci pândesc la cotitură şi încearcă să obţină din nou privilegiile pe care le-au pierdut.

Mai multe articole despre:
hidroelectrica