MENIU

Cum afectează Covid-19 inima bolnavilor chiar și după ce aceștia au trecut prin boală. De ce persistă simptomele luni de zile de la vindecare

Simptomele covid persista luni de zile de la vindecare FOTO: Arhiva

Foarte mulți pacienți care s-au vindecat de Covid-19 au rămas cu unele sechele, printre care probleme la inimă, palpitații, durere în piept și respirație greoaie. Dar un nou studiu publicat oferă speranțe bolnavilor.

După ce s-a recuperat de Covid-19, o femeie din SUA, pe numele ei Danielle Huff, a decis să meargă la sala pentru a face mișcare. Dar când era pe banda de alergare, aceasta a observat pentru prima data o durere în piept. 

Chiar dacă a trecut prin boală, femeia nu experimentase o asemenea durere de piept, diferită față de ce simțise până atunci.

Durerea din piept era mai ascuțită și a apărut brusc, a spus Danielle. 

Încă din primele luni ale pandemiei, oamenii de știință au bănuit că virusul SARS-COV2 nu este doar o boală a plămânilor, ci și o boală a inimii și a vaselor de sânge.

Chiar și în martie 2020, medicii observau rate neașteptat de ridicate de cheaguri de sânge la pacienții lor, ceea ce duce la o creștere a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.

Autopsiile au dezvăluit, de asemenea, mase de cheaguri de sânge mici în locuri unde medicii nu le văd în mod normal, cum ar fi ficatul și rinichii.

Acum a devenit clar că leziunile cardiovasculare cauzate de COVID-19 nu se rezolvă de îndată ce pacientul se recuperează de la infecția inițială, scrie National Geographic.

La unii pacienți, scanările RMN arată semne de inflamație la câteva luni după eliminarea virusului. 

Alții continuă să aibă niveluri crescute de troponină, o substanță chimică care este eliberată în sânge ori de câte ori există leziuni ale mușchiului inimii.

În mod ciudat, americanca, pentru că despre ea se vorbește în studiul publicat în National Geographic, a făcut o serie de teste la inimă și chiar daca rezultatele au fost normale, într-o zi, femeia a fost nevoita să iasă dintr-un curs de yoga pentru că nu mai avea aer. Femeie spune că obosește repede, iar simptomele sunt încă prezente, chiar daca au trecut luni de când s-a vindecat de COVID-19.

Pentru pacienții că Danielle, oamenii de stiintă spun că exista motive de speranță. 

Cercetătorii au făcut pași către înțelegerea modului prin care se poate preveni atacul COVID-19 asupra inimii și a vaselor de sânge

Între timp, medicii învață în fiecare zi despre cum să trateze simptomele lungi ale COVID-19 și sunt în curs de desfășurare a unor investigații riguroase pentru a ajuta la clarificarea motivului pentru care apar.

Medicii au aflat că utilizarea diluanților de sânge, care ajută la prevenirea coagulării sângelui, a îmbunătățit șansele de supraviețuire pentru pacienții cu COVID-19.

Într-un studiu publicat în Science Advances, cercetătorii au arătat că virusul poate pătrunde în megacariocite, celulele măduvei osoase care produc trombocite. 

Celula infectată modifică apoi materialul genetic din trombocite, astfel încât acestea să devină mai active și să emită semnale proteice care fac mucoasa vaselor de sânge lipicioasă și inflamată. Acest lucru face că vasele să fie predispuse la formarea de cheaguri care se pot răspândi în tot corpul.

Vasele cu scurgeri permit sângelui și altor substanțe chimice din corp să se reverse în locuri în care nu ar trebui să ajungă, inclusiv sacii de aer ai plămânilor și țesuturile altor organe. 

Acest lucru poate avea o cascadă de efecte în aval, de la plămânii inundați observați în multe cazuri severe de COVID-19 până la complicații ale ficatului, rinichilor și, desigur, ale inimii.

Dar nu este clar cum este legată această leziune a vaselor de sânge cu simptomele cardiovasculare persistente la pacienții care s-au recuperat de COVID-19. Doctorii spun că virusul provoacă daune în multe moduri complexe, care sunt greu de dezlegat. 

Berger spune că nu este neobișnuit că un virus care provoacă o inflamație atât de gravă să aibă consecințe reziduale după recuperare, în special în rândul pacienților care au avut boală moderată sau ușoară. În mod îngrijorător, unii pacienți care au avut boală asimptomatică, ușoară sau moderată, inclusiv copiii, au de asemenea dovezi similare de afectare a inimii. 

Tot experții medical spun că riscul real de inflamație a inimii la copii este cauzat de COVID-19 și nu de vaccin.

Cu toate acestea, dovezile crescânde sugerează că miocardita cauzată de COVID-19 este mai rară decât se credea inițial.

În septembrie, un studiu al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a arătat că riscul de miocardită este de aproape 16 ori mai mare la pacienții cu COVID-19 decât la cei fără. 

La începutul acestui an, National Institutes of Health a lansat o inițiativă de cercetare care vă sprijini studii la scară largă despre COVID-19 lung la copii și adulți. 

Există, de asemenea, dovezi anecdotice că COVID-ul îndelungat se poate rezolva în timp, chiar dacă acest lucru poate dura de la un an la 18 luni.

Mai multe articole despre:
covid covid19 coronavirus vaccin epidemie