MENIU

Cum a murit Dan Adamescu în penitenciar. Mărturii cutremurătoare: Omul de afaceri, asasinat de Statul Paralel, în chinuri inimaginabile

Dan Adamescu

Condițiile inumane din penitenciarele din România duc la adevărate drame, deși situația este veche și cunoscută de autorități de zeci de ani. Deținuții, indiferent pentru ce sunt închiși, dacă sunt bolnavi, pare că nu mai au dreptul la servicii medicale. O scrisoare cutremurătoare a lăsat și omul de afaceri Dan Adamescu, prezentată, în exclusivitate, miercuri seară, la România Suverană, cu Alexandra Păcuraru. 

La scurt timp înainte de a muri, acesta a povestit condițiile extrem de dificile din penitenciar, dar și faptul ca i-a fost refuzat tratamentul timp de 37 de zile. A murit în cele din urmă la 68 de ani, după ce reprezentanții penitenciarului Rahova acceptaseră în cele din urmă transferul omului de afaceri într-un spital civil, relatează Realitatea PLUS. 

Cu doar câteva luni înainte să moară, de pe patul de spital, omul de afaceri Dan Adamescu și-a adunat ultimele gânduri într-o scrisoare cutremurătoare. A povestit cum, deși era grav bolnav, i-au fost refuzate cererile de a merge în spitalele civile, dar și cum, de cele mai multe ori, în penitenciar nici măcar nu avea medicamentele necesare.

DAN ADAMESCU, FĂRĂ MEDICAMENTE DIN MOTIVE BIROCRATICE

”Doctorii din cadrul Penitenciarului Rahova nu mi-au adus tratamentul invocând anumite motive birocratice. Am fost foarte îngrijorat și m-am temut pentru viața mea. Puteam să mor fără tratamentul obișnuit.”, potrivit scrisorii lăsate de Dan Adamescu

În scrisoarea de câteva pagini, omul de afaceri a susținut că cererile lui de tratament medical au fost considerate ridicole. Între timp, în celula de detenție se lupta să supraviețuiască în condiții greu de imaginat.

OMUL DE AFACERI COMPARA DETENȚIA CU IADUL

„Nu pot să înțeleg de ce medicii m-au privat de tratament și mi-au pus viața în pericol pentru o perioadă de timp atât de lungă. (...) Era de-a dreptul terifiant. Am avut impresia că am ajuns în iad(...)”, se mai arată în scrisoarea lăsată de Dan Adamescu.

Familia lui a susținut mereu că de moartea fostului om de afaceri, imobilizat și într-un scaun cu rotile, sunt vinovați judecătorii care nu au acceptat cererea de eliberare condiționată. La 68 de ani, Adamescu ar fi fost răpus de o septicemie, potrivit raportului medico-legal. Condițiile cumplite în care a fost ținut au fost povestite și de colegii lui de celulă.

DEȚINUȚII ÎN SCAUNE CU ROTILE NU AR FI AVUT CONDIȚII ÎN PENITENCIAR

”(...) domnul Adamescu ieșea foarte rar, aproape deloc, nefiind nicio rampă pentru scaunul cu rotile. (...) Într-o zi, la o astfel de ieșire, a căzut cu scaunul cu rotile. În baie a căzut, nefiind prevăzută cu bare, era practic un chin să se spele. Prinsese o fobie pentru mersul la baie.(...) Avea probleme mari cu medicamentele inexistente în penitenciar.”, a declarat Mavrodin Dragoș, fost coleg de celulă cu Dan Adamescu, citat de Realitatea PLUS.

PENTRU ADAMESCU, INTRAREA ÎN CELULĂ ERA O TORTURĂ

„Trebuia să se bazeze pe ajutorul colegilor, gardienii refuzau să-l ajute. Dan părea foarte disperat și neajutorat. Expresia feței lui era ca un strigăt de ajutor. Am aflat de la el că el suferea de o boală oculară, pe care o contractase în închisoare. (...) Intrarea în celulă era o tortură pentru Dan Adamescu. Directorul penitenciarului ar fi putut să-l mute într-o aripă mai bună a penitenciarului, o secțiune mai liniștită cu paznici oarecum mai prietenoși. Dar se pare că a fost dorința conducerii Administrației Penitenciarelor de a-l umili pe Dan. ”, potrivit mărturiei unui coleg deținut - Daniel Otto, citată de Realitatea PLUS.

COLEGII DE CELULĂ, MĂRTURII DESPRE STAREA LUI DAN ADAMESCU

”Prima mea întâlnire cu Dan Adamescu a fost la spitalul penitenciarului Jilava. Era într-un scaun cu rotile în biroul șefei de secție. Am auzit-o pe femeie spunându-i să se ridice din scaunul cu rotile. Domnul Adamescu era într-o stare psihică proastă și i-a spus că nu se poate ridica fără ajutor. (...) I-am dat domnului Adamescu o sticlă cu apă potabilă pentru că nu avea card la acel moment.”, potrivit mărturiei lui Hope Oviarobo, citată de Realitatea PLUS.

Adamescu executa, din 2016, pedeapsa de patru ani şi patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme pe care le deținea.