MENIU

Cum a justificat Tribunalul Mehedinți eliberarea unui criminal cu șase fapte la activ: a dat dovezi temeinice de îndreptare

csampa

Completul de judecată al Tribunalului Mehedinți care în urmă cu apropape o lună l-a pus în libertate pe Marius Csampar, un bărbat cu șase crime la activ, a considerat că acesta s-a îndreptat. Magistrați au argumentat că faptele sale din tinerețe nu pot fi invocate, de fiecare dată, ca singur motiv pentru a-i respinge eliberarea, potrivit Realitatea Plus. Unul dintre magistrați s-a aflat și în completul care l-a eliberat pe Ion Turnagiu, un alt criminal în serie care, la un an după ce a părăsit închisoarea a incendiat o adolescentă de 17 ani.

În motivare se aduce aminte faptul că Csampra nu a mai fost sancționat din 2014, iar 12 dintre cele 16 sancțiuni primite până în acel moment vizau abateri disciplinare ușoare. Mai mult, în ultimii ani de detenție, bărbatul a primit numeroase recompense.

,,Tribunalul reține că persoana privată de libertate este, la momentul analizării contestației sale, disciplinală...Tribunalul reține că persoana privată de libertate a dat dovezi temeinice de îndreptare prin aceea că i-au fost ridicate sancțiunile aplicate, a fost constant recompensat pentru bună conduită, a fost repartizat sä execute pedeapsa în regim deschis iar concluziile evaluärii psihologice îi sunt favorabile", potrivit datelor Realitatea Plus.

,,Tribunalul reține cä prezența antecendelor penale nu poate justifica la infinit refuzul acordării beneficiului liberării condiționate în cazul concret al contestatorului, câtã vreme acesta şi-a îmbunãtäțit constant conduits pe parcursul executãrii pedepsei, iar refuzul constant pentru acest motiv conduce la concluzia că, in situația sa, pedeapsa detențiunii pe viațä devine ireductibilä in fapt.

Raportat la toate considerentele în fapt și în drept expuse anterior, tribunalul consideră că perioada de pedeapsă executată de la data de 17.04.1997 până in prezent este suficientă pentru a acorda condamnatului beneficiul liberării condiționate in scopul."

Magistrații au fost convinși și de pledoaria lui Csampar, care a primis că dacă va fi liberat, va putea beneficia de un loc de muncă și de sprijinul soției sale. În plus, bărbatul a prezentat și documente medicale care dovedeau că suferă de diverse afecțiuni.

Judecătoarea Mihaela Popescu, membră în completul care l-a eliberat pe Csampar a fost și președintele completului care l-a pus în libertate, cu un an în urmă și pe Ion Turnagiu, cu cinci crime la activ. Magistrații au apeciat că acesta este complet reducat. Săptămâna trecută, Turnagiu a stopit o tânără de 17 ani cu substanțe inflamabile și i-a dat foc. Fata este internată cu arsuri extrem de grave și are slabe șanse de supraviețuire.

Mai multe articole despre:
Csampa criminal