MENIU

Cum a ajuns Rusia să facă bani de pe urma mașinilor de lux pe care nu le produce

Angajaţii companiei Jaguar Land Rover nu au primit o maşină cadou

Prăbuşirea preţurilor petrolului a dat o lovitură suficientă rublei pentru face profitabilă pentru Rusia reexportarea unor maşini de lux în Germania, China şi Statele Unite, numai în cazul Land Rover având loc o creştere de cinci ori a vânzărilor, relatează Bloomberg.

Vehiculele care nu sunt fabricate în Rusia au devenit atât de ieftine în ruble încât revânzarea acestora, uneori chiar în ţara unde au fost fabricate, a devenit o sursă de profit pentru ruşi.

În timp ce companii precum Volkswagen şi Hyundai Motor, care au linii de asamblare în Rusia, şi-au mărit exporturile în primele patru luni ale anului, vânzările de vehicule ale Rusiei în străinătate au inclus şi modele Mercedes-Benz  (Daimler) şi Lexus (Toyota), care nu sunt fabricate în această ţară, potrivit firmei de cercetare a pieţei Avtostat.

Principalele destinaţii ale exporturilor auto ale Rusiei în perioada ianuarie-mai au fost Germania, China şi SUA, potrivit datelor din vamă.

”Datorită deprecierii rublei, preţurile maşinilor vândute în Rusia au devenit mai ieftine decât pe pieţele externe. Diferenţa de preţuri între Rusia şi străinătate a făcut ca reexportarea maşinilor din Rusia să devină foarte profitabilă”, a declarat Andrei Tomişev, director în domeniul auto la Ernst&Young în Moscova.

Rubla s-a depreciat la jumătate faţă de nivelul de acum trei ani şi a contribuit la atenuarea şocului petrolului ieftin prin protejarea bugetului şi a unor industrii, de la agricultură la sectorul chimic.

Flexibilitatea rublei nu a ajutat însă şi la relansarea industriei prelucrătoare sau la oprirea celui mai amplu declin al cererii interne sub preşedinţia lui Vladimir Putin.

În primul trimestru economia Rusiei nu a dat semne de ieşire din recesiune, care este pe cale să fie cea mai lungă din ultimele două decenii.

Evoluţia rublei a devenit un motiv de dezacord între banca centrală a Rusiei şi unii oficiali guvernamentali.

Un consilier economic al lui Putin, Andrei Belusov, a declarat săptămâna trecută că o rublă puternică, în raport cu petrolul, pune în pericol bugetul şi competitivitatea companiilor locale.

Banca Rusiei a răspuns că nu va influenţa cursul de schimb şi că va respecta fluctuaţia liberă a monedei, adoptată la sfârşitul lui 2014.

Discuţiile despre rublă s-au intensificat după ce moneda s-a depreciat cu numai 1% în această lună, chiar dacă preţul petrolului Brent a scăzut cu 7%.

Rubla s-a apreciat cu aproape 14% faţă de dolar în acest an, după o depreciere de 20% în 2015.

sursa: news.ro

Mai multe articole despre:
null