MENIU

CSM: RAPORTUL MCV are un număr redus de recomandări a căror implementare revine Consiliului

CSM: RAPORTUL MCV are un număr redus de recomandări a căror implementare revine Consiliului

RAPORT MCV. Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arată că raportul MCV, prezentat miercuri, are un număr redus de recomandări a căror implementare revine instituţiei, marea majoritate fiind adresate Legislativului şi Executivului.

RAPORT MCV. "Ca şi în ultimele rapoarte, Comisia Europeană constată menţinerea track recordului pozitiv la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Ministerului Public în general, şi al Agenţiei Naţionale de Integritate şi salută rezultatele Consiliului Superior al Magistraturii în îndeplinirea rolului său constituţional de garant al independenţei justiţiei, dar şi în eficientizarea sistemului judiciar, formarea magistraţilor şi a grefierilor, precum şi practica disuasivă a Secţiilor CSM în materie disciplinară", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Reprezentanţii CSM precizează că raportul are în vedere o perioadă de referinţă mai mare de un an, Comisia analizând evoluţiile nu doar de la ultimul raport care a fost publicat la 30 ianuarie 2013, ci şi de la documentul dat publicităţii la 18 iulie 2012.

RAPORT MCV. Sursa citată arată că referirile făcute către CSM sunt pozitive, iar raportul din acest an conţine un număr redus de recomandări a căror implementare revine Consiliului, "marea majoritate fiind adresate Legislativului şi Executivului".
Potrivit reprezentanţilor CSM, recomandările adresate puterilor legislativă şi executivă urmăresc consolidarea în continuare a rolului Consiliului.

"Spre deosebire de alte rapoarte anterioare, nu există recomandări adresate exclusiv CSM, recomandările privind reforma judiciară implicând colaborarea inter-instituţională a tuturor actorilor cu atribuții în gestionarea sistemului judiciar", mai precizează sursa citată.

Totodată, reprezentanţii Consiliului arată măsurile propuse de Comisie sunt în consonanţă cu obiectivele instituţiei şi cu nevoile sistemului judiciar românesc," în vederea asigurării sustenabilităţii şi a ireversabilităţii reformei judiciare în România, întărirea statutului judecătorului şi procurorilor, şi a consolidării statului de drept şi a supremaţiei legii".

RAPORT MCV. CSM a precizat că raportul va fi discutat în şedinţa de joi a Plenului, unde va fi adoptat şi publicat un punct de vedere instituţional, iar în perioada următoare instituţia va elabora un plan de măsuri pentru realizarea recomandărilor care intră în sfera sa de competenţă.