MENIU

Croitoru (BNR): O țintă de inflație de 3% se potrivește mult mai bine pentru România decât una de 2%

Lucian Croitoru / FOTO: gruprc.ro

O țintă de inflație de 3% este mult mai potrivită pentru România decât una de 2%, pentru ca rata reală a dobânzii să continue să fie stimulativă pentru economie, a declarat marți consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Lucian Croitoru, într-o conferință de specialitate, potrivit AGERPRES.

"Părerea mea este că pentru România o țintă (de inflație — n.r.) de 3% se potrivește mult mai bine decât una de 2%. Noi avem 2,5%. (...) Rata reală a dobânzii este rata băncii centrale (2,75% — n.r.) minus inflația anticipată (2,5% — n.r). Deci 0,25% este o dobândă încă stimulativă. Să sperăm că nu va trebui să coborâm mai mult cu inflația, pentru că ar fi un semnal potrivit căruia cererea românească se prăbușește în continuare", a explicat Croitoru.

În context, acesta susține că este nevoie de prevenție, prin stabilirea unei ținte de inflație care să nu permită intrarea dobânzii reale în teritoriu negativ, dar și de măsuri de stimulare a cererii și a potențialului. Printre acestea se numără creșterea participării forței de muncă, focusarea investițiilor pe infrastructura de transport, clarificarea drepturilor de proprietate, continuarea luptei împotriva corupției și rezolvarea problemelor din sectorul de stat.

"Ca să stimulezi cererea și potențialul ai nevoie de măsuri structurale care să ducă la creșterea participării forței de muncă, la creșterea productivității. În plus, trebuie să prioritizăm! Și cred că în România este nevoie de focusarea investițiilor pe crearea infrastructurii de transport. Fără asta România nu o să aibă productivitatea care să îi ducă înapoi producția unde trebuie. În plus, trebuie să se clarifice drepturile de proprietate. Dacă prea mulți oameni nu au aceste lucruri clarificate rămân dependenți de redistribuiri. Și asta nu e bine, trebuie să poți să fii liber economic. Lupta împotriva corupției, dacă nu va continua, prea multe resurse nu vor putea fi scoase la liman și nu are cum să funcționeze economia fără aceste resurse. Avem încă sectorul de stat! Este în centrul acordului cu FMI. Uitați-vă la problemele de la Oltchim și multe altele! Trebuie spart buboiul de acolo pentru că altfel nu merge", a subliniat consilierul guvernatorului BNR.

În opinia sa, doar odată ce aceste măsuri s-au rezolvat va apărea o clasă de mijloc puternică, astfel încât democrația în România să nu mai aibă problemele sesizate astăzi, și se vor crea bazele ca educația să nu mai fie coruptă din interior și să producă valori cu adevărat. "Abia de acolo încolo va crește și dorința omului de a munci. Pentru că știți cum se spunea în socialism: Ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim! Cred că în sectorul privat nu este așa dar prin alte părți ale economiei este așa și astăzi. Aici sunt bubele în România și sperăm să le rezolvăm", a subliniat Croitoru.

El a prezentat și evoluția economiei României din 1990 până în prezent și a ajuns la concluzia că perioada 2011 — 2013 este relevantă având în vedere că este singura în care economia a funcționat pe picioarele ei, fără bule economice și fără infuzii de capitaluri străine. "Media creșterii economice în această perioadă în care economia a fost pe picioarele ei este de 1,7%. Aceasta este creșterea economică din România dacă nu este o bulă economică sau o represiune financiară. O represiune nu cred că mai este posibilă pentru că nimeni din exterior nu ar mai fi de acord", a explicat consilierul guvernatorului BNR.