MENIU

Cozma: Eu mă consider nevinovat. A spus și CEDO. Am luat bătaie din cauza lui Marian Munteanu

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a susținut, joi, la ieșirea de la Parchetul General, că este nevinovat și că procurorii nu fac altceva decât să respecte legea cu privire la ancheta în dosarul "Mineriada", potrivit Realitatea TV.

"Am luat actul prin care mi se confirmă ce v-am anunțat deja: calitatea de suspect și urmează ca, pe data de 27, împreună cu avocatul ales să vii la audieri. E absolut normal să consider că s-a procedat corect de către Parchet, având calitatea de lider al minerilor din Valea Jiului  (...) dar noi vom depune probele de la dosarul de la CEDO. Am fost dintre cei trei care a declanșat această acțiune. Am prezentat la televizuni actul de la Strasbourg", a spus Cozma.

Întrebat cine dădea ordine, Cozma a răspuns că nu poate da date din anchetă.

"Urmează pe parcurs, dacă apar elemente noi, să vi le transmit. Dar eu, marți, voi da o declarație cu avocatul meu. Am spus de mii de ori că nu înțeleg: am fost un grup organizat și nu suntem de acord pentru că nici toți minerii nu sunt la fel și nu o să fiu de acord să puneți o anatemă pe 60.000 de mineri câți erau în '90 în Valea Jiului. Dacă au venit, aceia să răspundă. Au fost chemați de autorități de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman și coloneii din serviciu și Nicolae Cămărăşescu (...) ei știind că nu o să reușească niciodată cu mine (...) De ce nu dați adevărul? (...) Am luat bătaie și eu. Parchetul nu face altceva decât procedural să respecte legea. Eu mă consider nevinovat și a spus-o CEDO", a adăugat Cozma. 

Întrebat dacă a lovit, Cozma a răspuns că nu există nicio probă și nici reclamație împotriva sa, în acest sens, și că a fost bătut, la rândul său, de mineri:

"Eu am luat bătaie din cauza lui Marian Munteanu și, în 2005, când am ieșit din închisoare am zis pe Realitatea că eu i-am salvat viața în Piața Universității. Eram îmbrăcat în civil".

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat, miercuri, demararea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Petre Roman, Victor Atanasie Stănculescu şi Gelu Voican Voiculescu, în dosarul "Mineriada". Totodată, amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu s-a prezentat, joi dimineață, la Parchetul General, unde procurorii l-au anunțat că a fost pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității în dosarul "Mineriada", el având calitatea de suspect. Tot azi, Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a ajuns la Parchetul General, pentru a fi audiat în același dosar. Acesta are calitatea de suspect, informează Realitatea TV.
 
Miercuri, fostul președinte Ion Iliescu și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, au fost chemați la Parchet, unde li s-a adus la cunoștință că au fost pus sub învinuire în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii.
 
"Prin ordonanța nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g și j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară", a anunțat Parchetul General într-un comunicat de presă.

Prin aceeași ordonanță s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârșirea acestor fapte.

"În perioada următoare vor fi audiate persoanele față de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de 439 lit. a, g și j din Codul penal și care la data evenimentelor dețineau funcții de conducere la nivelul structurilor civile și militare ale statului, precum și în cadrul unor unități economice", se precizează în comunicat.
 
Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat, în martie 2015, decizia procurorului general Tiberiu Nițu de redeschidere a anchetei în dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990".

 
Mai multe articole despre:
Miron Cozma Parchetul General dosarul mineriada