MENIU

Costescu: Legătura directă între aeroport şi centrul oraşului, gata în 2021. Începem exproprierile

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că termenul final pentru construirea magistralei de metrou care va asigura legătura directă între aeroport și centrul Capitalei este 2021, anul acesta urmând să demareze procedurile de expropriere. 

"Îmi mențin afirmația - o capitală europeană merită și metrou și cale ferată. Le facem pe amândouă ca minister într-o perioadă de timp. 'Când'? este întrebarea care a generat graba cu care s-a demarat, de exemplu, Orăștie - Sibiu și acum au demolat pentru că acum patru ani cineva a întrebat 'când?' și s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Cu privire la metrou, în acest an va începe proiectul de metrou. S-a facut planul pentru metrou. Urmează să fie, după obținerea avizelor de la Primăria Capitalei și Consiliul Județean Ilfov, aprobat planul de mobilitate urbană, după care metroul își va publica, prin hotărâre de Guvern, strategia cu privire la dezvoltarea rețelei de metrou, undeva la mijlocul anului. În acest an încep exproprierile, primul pas înainte de a construi după care se intră în pașii următori: proiectare și contractare. Nu este important cât durează exproprierile. Așa cum stau lucrurile, termenul final este 2021", a declarat Dan Costescu.

Întrebat unde se greșește în demarea programelor, Costescu a explicat că se sar etape, iar proiectul se începe nepregătit.
 
"În Italia, Franța un proiect matur durează până la finalizare și șase ani", a ținut să puncteze Costescu.

Potrivit ministrului, proiectul metroului "a început de prea mult timp", în contextul în care România are de aproximativ doi ani finanțare de la banca japoneză și în această perioadă statul român a plătit penalizări de neutilizare.

"Când am venit în acest Guvern, magistrala 6 a fost pusă pe priorități pentru că, deblocând acest proiect, oprim un șir lung de penalități pe care statul român le-a plătit, până acum. Banii de la banca japoneză sunt doar o parte din proiect: 320 de milioane de euro, proiectul cu toate cele 12 stații se ridică la un miliard 300. Pentru exproprieri vom asigura bani de la buget în valoare de 124 de milioane, prevăzuți în acest an", a adăugat ministrul Transporturilor.

Întrebat de ce este mai ieftin metroul decât trenul, Costescu a explicat:

"Metroul nu e mai ieftin decât trenul. Nu acesta a fost criteriul pentru care s-a hotărât. Acest proiect a fost mai matur, la momentul în care mi-am început mandatul, și așa cum am spus erau și acele conditionalități de penalități pe care statul român le plătea. Sunt mijloacele de transport diferite care se adresează unor segmente diferite de oameni, care adresează zone geografice diferite (...) Trenul nu poate fi gândit decât ca o navetă între aeroport și București.  Are cu totul alt caracter. Viteza comercială a metroului este undeva la 35 de kilometri/oră. Viteza trenului este undeva planificată, pe acea rută, la 65 de kilometri/oră. Sunt lucruri diferite".

În ceea ce privește proiectul cu trenul și perioada estimată de finalizare, Costescu a răspuns că este, momentan, 'în faza de analiza a traficului'.

"Nu se dorește să se meargă, în faza în care suntem, pe o variantă maximală de tren, foarte scumpă, ci se va încerca să o integrăm cu Centura Bucureștiului și să o facem un mijloc de transport ieftin, dar atractiv, dar ieftin ca investiție, să nu ne ducem peste un miliard, de natura celei de la metrou", a punctat Costescu. 

Întrebat când va obține avizele, pentru proiectul magistralei de metrou 6, Costescu a răspuns că "nu suntem în faza de obținere a avizelor".

"Avem de obținut, întâi, planul de mobilitate urbană durabilă (...) va fi gata undeva la mijlocul anului, când noi vom fi în situația de a putea aproba planul de dezvoltare a metroului, ca urmare a acestui plan", a explicat Costescu.