MENIU

Corpul uman: 10 descoperiri incredibile despre creier

<p>Creierul uman, mereu o enigmă</p>

Corpul uman este un mecanism extrem de complex care continua sa uimeasca lumea stiintifica. Dupa mii de ani de cercetari si studiu asiduu, tot mai sunt lucruri care nu se cunosc.

Iata 10 descoperiri fabuloase despre creierul uman:
1. Impulsurile nervoase din creier au 274 km/h Cu siguranta te intrebi cum se poate ajunge la aceasta viteza uimitoare. Ei bine, iata ca se poate. Impulsurile nervoase de la creier catre organism si de la restul corpului spre creier "circula" cu aproximativ 274 km/h.

2. Creierul uman foloseste aceeasi "putere" ca un bec de 10 watti
Probabil ca imaginea cu un bec stralucitor deasupra capului de aici a fost inspirata. De asemenea, creierul genereaza energie care ar putea aprinde un beculet chiar si cand dormi.

3. Creierul uman contine de 5 ori mai multe informatii decat Enciclopedia Britannica
Sau oricare alta enciclopedie. In termeni tehnici, un creier poate contine intre 3 si 1.000 de terabytes.

4. Creierul uman foloseste 20% din cantitatea de oxigen din sange

Desi cantareste numai 2% din greutatea corporala, creietul utilizeaza 20% din oxigenul din sange, mai mult decat oricare alt organ al corpului uman. Asa se si explica sensibilitea si degradarea rapida a unui creier lipsit de oxigen. Respira adanc pentru a-i da creierului permisiunea sa "inoate" in oxigen.

5. Creierul uman este mai activ noaptea decat ziua

La prima vedere, creierul este foarte solicitat pe timpul zilei, cand ai de mers de colo colo, cand trebuie sa te gandesti si sa rezolvi tot felul de sarcini la job sau acasa, cand trebuie sa vorbesti etc. Prin comparatie, statul lungit in pat ti se pare o nimica toata. Totusi, cercetatorii spun ca atunci cand tu te odihnesti, creierul munceste mai mult.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Mai multe articole despre:
neurologie creier corpul uman creierul uman