MENIU

PRO și CONTRA tratării COVID-19 cu Arbidol, Favipiravir, absente în farmacii și cumpărate de pe piața neagră - Cât de TOXICE sunt antiviralele

Secții COVID-19 pline la ATI, în spitalele din România - COVID Foto: INQUAM/Virgil Simionescu

Controversele legate de accesul românilor, direct din farmacii, la antivirale ca Arbidol, Favipiravir au fost dezbătute miercuri, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, la „Raport de Zi”, cu Ana Maria Păcuraru.

Toate antiviralele au o eficienta incomparabil mai mica decât vaccinul, care scade riscul de a face forme grave, și de 10 ori, inclusiv deces. Pe când antiviralele au o eficiență mult mai mică. Pot să scadă durata în simptome, impactul pe evolutia bolii este foarte mic.

Administrarea lor este arbitrară și toxică.

Agentia Medicamentului a aratat ca da, Arbidolul a fost inclus temporar intr-un protocol de tratament, cu activitate insuficient demonstrată. Exista unele studii ce arată o oarecare eficiență, dar nu se poate discuta de antivirale versus vaccinare, pentru că vaccinarea previne ajungerea in spital si moartea. Oamenii nu trebuie să aștepte medicamentul-minune care costa si mult si cumparat e neverificat. Nu spun din carti, ci din realitatea în care trăim de doi ani, in care vedem familii murind, soțul vaccinat trăind și soția, nevaccinată, murind. Mai bine la vaccinare decât la reanimare”, a atenționat medicul ATI Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă. 

Avertismentul lui Dorel Săndesc vine după ce medicul ATI Florin Roșu, manager la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, a pledat pentru utilizarea antiviralelor Favipiravir și Arbidol, din farmacii cu circuit deschis, pentru tratamentul formelor de COVID-19, în emisiunea de miercuri „Raport de Zi”, cu Ana Maria Păcuraru, la Realitatea PLUS.

Cred că una din soluțiile pentru prevenirea acestui val de internări, pentru a preveni, se impune introducerea Favipiravir în farmacii cu circuit deschis. Ca orice medicament are si contraindicatii, sunt state europene unde a fost folosit cu succes, are multe avantaje. 

La fel cum ar trebui sa ne aplecam si asupra Arbidol, să facem studii mai aprofundate, pentru că se gaseste pe piata românească. Cert e ca nu este acreditat, nu e avizat.

Ce pot spune e ca Arbidolul l-am și folosit in primavara, când l-am avut in farmacia spitalului prin donații.

Favipiravir, Arbidol ar trebui să se găsească in farmacii cu regim deschis, eliberate pe rețeta cu regim special.

Cu Arbidol am tratat pacientii cu la inceputul anului, așa cum acum tratăm cu Remdesivir și Favipiravir”, a explicat medicul Florin Roșu, miercuri, la Realitatea PLUS.

Vaccinul e principalul mod de a preveni si și-a demonstrat utilitatea, la fel ca antiviralele. Ținând  cont de faptul că există o reticență pentu vaccinare, pe care o recomand cu tărie, trebuie să dăm posibilitatea și celor care au dubii să înceapa tratamentul precoce cu antivirale”, este de părere managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.