MENIU

Noi verificări după scandalul dezinfectanţilor: Corpul de Control, trimis la Institutul Oncologic

Ministrul Sănătăţii a dispus, astăzi, Corpului de Control efectuarea unei anchete în ceea ce priveşte contractele de achiziţii încheiate de Institutul Oncologic Bucureşti cu firma producătoare a dezinfectanţilor în cauză, dar şi cu alţi agenţi economici, care pot avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor.

UPDATE 13:14 Dan Straja, managerul Institutului Oncologic Bucureşti, a declarat presei că speră ca inspecţia Corpului de Control al ministrului Sănătăţii să "evidenţieze realitatea, şi nu faptul că se fabulează în legătură cu o serie de substanţe utilizate"

"Mulţumim domnului ministru pentru că a trimis corpului de control, care sper că va evidenţia realitatea, şi nu faptul că se fabulează în legătură cu o serie de substanţe utilizate, care pentru noi nu şi-au dovedit ineficacitatea. În acest moment, ce pot să vă spun e că departamentul de achiziţii şi-a efectuat corect şi legal toate procedurile pentru achiziţionarea serviciilor de curăţenie în Institutul Oncologic; licitaţia nu e finalizată, e în curs de a fi finalizată în timpul desfăşurării acordului cadru, efectuând negocieri pentru ca pe perioada desfăşurării licitaţiei mari să se poată acoperi necesarul în ceea ce priveşte curăţenia în Institutul Oncologic. Această curăţenie nu afectează întreg institutul. Sălile de operaţie, administraţia nu fac parte din obiectul de activitate al firmei de curăţenie", a declarat Straja.

Corpul de Control este aşteptat să sosească miercuri, 4 mai, a mai precizat managerul Institutului Oncologic: "Bănuiesc că vine de mâine şi o să controleze. E binevenit pentru că aşa putem lămuri anumite aspecte controversate care au apărut în presă".

În ceea ce priveşte scandalul în care este implicată Hexi Pharma, Eugen Băltăreţu, responsabilul pentru procedurile de achiziţie publică din cadrul Institutului, a explicat că produsele acestei companii sunt utilizate "pentru suprafeţe mari şi încă câteva chestii". "Pentru dezinfectarea finală se folosesc alte produse de la o altă firmă", a declarat el.

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii va demara un control la Institutul Oncologic Fundeni. Asta după ce s-a descoperit că o firmă de curăţenie care face parte din acelaşi trust cu Hexi Pharma, a primit fără licitaţie un contract pe bani grei

Rezultatele anchetei Corpului de Control vor fi transmise Parchetului General. De asemenea, ministrul Sănătăţii are în vedere extinderea anchetei pe marginea procedurilor de contractare şi achiziţii şi la alte unităţi spitaliceşti.

Totodată, în cadrul videoconferinţei de mâine, 4 mai 2016, cu Direcţiile de Sănătate Publică din ţară, acestea vor comunica rezultatele primelor teste de autocontrol şi sanitaţie dispuse de ministrul Sănătăţii la data de 28 aprilie.

Scandalul dezinfectanţilor. Hexi Pharma a încheiat 2.482 de contracte cu spitalele din București

Noi detalii şocante ies la suprafaţă în scandalul dezinfectanţilor! Potrivit jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor, Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma cumpăra materie primă printr-o firmă offshore la preţuri şi de şapte ori mai mari decât cele de piaţă. Apoi, angajaţii diluau dezinfectanţii chiar şi de zece ori. Banii care le rămâneau şefilor Hexi Pharma erau daţi mai departe şefilor spitalelor, dar şi unor medici, susţine o sursă din cadrul companiei.

Potrivit unor documente bancare făcute publice, Condrea cumpăra substanţe la 11 euro/kg şi le revindea firmei Hexi Pharma cu 73 de euro pentru un kg.

Patronul are mai multe companii off-shore, spune unul dintre angajaţii firmei. Ancheta jurnaliştilor arată că în septembrie 2008, o firmă controlată de Condrea a vândut către Hexi Pharma nouă butoaie de câte 70 de kg dintr-o substanţă, folosit pentru producţia unui dezinfectant. Preţul plătit este de 80 de euro pentru un kg! Cam de 4, 5 ori mai mare decât preţul pieţei, spune un angajat Hexi Pharma. În total, factura a fost de 50.400 de euro. O altă firmă trimisese o ofertă pentru aceeaşi substanţă de 19 euro pentru un kilogram! Dar, Condrea a cumpărat prin offshore-ul controlat de el.

Jurnalistul Cătălin Tolontan scrie că dezinfectanţii companiei erau mai scumpi cu 25-50% decât ai concurenţei. Cu toate astea, firma care a vândut dezinfectant diluat către spitale are contracte pe bandă rulantă cu unităţile medicale din Capitală.

În perioada 2012-2015, compania Hexi Pharma a încheiat 2.482 de contracte cu spitalele din București. Compania a obţinut, prin încredinţare directă, două milioane de euro şi, prin licitaţie, aproape patru milioane de euro.

De asemenea, statisticile arată că numărul contractelor a crescut treptat. Dacă în 2012, Hexi Pharma a avut 421 contracte în valoare de aproape 1,3 milioane de euro, în 2013, numărul acestora a crescut la 460, în valoare de peste 1,9 milioane de euro. O scădere a sumelor obţinute a fost înregistrată de companie în 2014, când veniturile din contracte cu spitalele din Capitală nu au atins nici un milion de euro. Totuşi, acum doi ani numărul contractelor a fost de 747. Anul trecut, însă, a fost cel mai bun pentru Hexi Pharma. Firma a obţinut în 2015 aproape două milioane de euro din cele 854 contracte semnate cu unităţi medicale bucureștene.

Mai multe articole despre:
anchetă institutul oncologic dezinfectanţi