MENIU

Consultanţă pe bani grei pentru falimentul Astra Asigurări

<p>Astra Asigurări, cronica unui faliment anuntat</p>

Firma de consultanţă care avea rolul să caute cele mai bune soluţii astfel încât Astra Asigurări să evite intrarea în faliment a fost plătită cu bani grei. Sursele Realitatea TV spun că serviciile KPMG au costat în jur de 2,5 milioane de euro. Rezultatul e uimitor: tot firma KPMG a fost numită, după faliment, lichidator al societăţii. Şi încasează alţi bani.

V-aţi gândit vreodată să puneţi pe picioare o companie de audit şi să faceţi bani frumoşi din consultanţă? Poate că da, dar nu ştiţi cum. Până acum, KPMG pare să aibă reţeta-minune.

Potrivit unor surse, consultanţii KPMG au fost plătiţi cu aproximativ 2,5 milioane de euro ca să salveze Astra Asigurări de la faliment.

Dar pentru că trăim în România, unde nici măcar banii cu sacul nu pot garanta reuşita, rezultatul e următorul: una dintre cele mai mari firme de asigurări de la noi are lacătul pe uşă, KPMG a rămas cu milioanele de euro în cont, iar clienţii... cu paguba.

Anul trecut, în februarie, în cazul celei mai mari companii de asigurări de la noi, Autoritatea de Supraveghere Financiară a hotărât "deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială (...) administrator special se desemnează KPMG ADVISORY SRL".

Concret, KPMG avea rolul să caute cele mai bune soluţii astfel încât firma de asigurări să îşi majoreze capitalul. Şi avea motive să le găsească, mai precis 2,5 milioane de euro.

Tribunalul București a trimis ASTRA în FALIMENT!

Aşadar, KPMG a întocmit un plan de redresare potrivit căruia firma de asigurări avea nevoie de 490 de milioane de lei capital social, bani care urmau să fie strânşi în aproximativ un an.

După mai multe zvonuri optimiste care au vizat inclusiv un posibil investitor, ASF a anunţat falimentul. Iar instanţa a aprobat.

Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Adică, până la o nouă hotărâre se pune în aplicare.

Reţeta KPMG nu se sfârşeşte însă aici. Tribunalul a mai hotărât, la propunerea ASF, că "numeşte lichidator judiciar provizoriu pe KPMG Restructuring SPRL care va îndeplini atribuţiile cu o remuneraţie provizorie de 10.000 lei pe lună din averea debitoarei".

"Am încercat şi noi să luăm legătura cu reprezentanţii KPMG, să-i întrebăm dacă este normal ca această companie de audit să fie numită lichidator, după ce a fost numită administrator special şi, dacă această companie îşi reprosează ceva vizavi de eşecul Astra Asigurări. Nu am reuşit, însă, să obţinem nicio declaraţie. După ce am sunat, în repetate rânduri, ni s-a spus sec "experţii KPMG nu sunt disponibili", a precizat corespondentul Realitatea TV, Hilde Tudora.

Pe de altă parte, societăţi de asigurări cu aceleaşi probleme ca Astra au găsit înţelegere la KPMG care pare a fi medicul sistemului de asigurări. Rămâne de văzut, dar şi de cercetat de către instituţiile statului dacă avem de a face cu un "malpraxis" financiar.