MENIU

O navă în derivă, cu 157 de refugiați, adusă în Portul Midia. 56 de copii, salvați in extremis

Imigranți la Constanța
<p>153 de imigranți la Constanța</p>
<p>153 de imigranți la Constanța</p>
<p>153 de imigranți la Constanța</p>
<p>153 de imigranți la Constanța</p>
<p>153 de imigranți la Constanța</p>

Peste 150 de migranţi, dintre care 56 de copii, de pe o ambarcațiune aflată în derivă pe Marea Neagră au fost salvați de polițiștii de frontieră români. Barca acestora a rămas fără motoare și s-a cerut ajutor prin sistemul radio.

Nava a intrat azi-noapte în portul Midia. Dintre cei 157 de migrați aflați la bordul ei, peste 50 sunt copii. Oamenii au cetățenie irakiană și iraniană. Operațiunea de salvare a fost una riscantă, din cauza mării agitate și a valurilor foarte mari.

Pescadorul cu migranți la bord a fost observat la 30 mile marine, în largul Mării Negre, în dreptul plajei Vadu, în jurul orei 11 dimineața. Ambarcațiuneaa fost intercepată prin Sistemul de Supraveghere și Monitorizare al Gărzii de Coastă. Ţinta a fost confirmată de un elicopter al Ministerului Apărării Naţionale.

Poliția de Frontieră Română informează că, noaptea trecută, navele proprii, împreună cu o ambarcaţiune civilă de pe platformele petroliere aflate în zonă, au remorcat şi escortat în Portul Midia ambarcațiunea RUYA 1, care plutea în derivă în apele Mării Negre și pe care se aflau peste 150 de persoane.

Pescadorul a fost adus în siguranță în port, în condiții de vreme nefavorabilă și mare de gradul 4-5, iar persoanele au fost debarcate. După evaluarea preliminară a stării de sănătate a acestora şi acordarea de asistență medicală de specialitate, s-au derulat procedurile specifice în astfel de situaţii, constând în activităţi de triere şi identificare a celor în cauză.

În total au fost identificate 157 de persoane, care au declarat că sunt cetăţeni din Iran si Irak, 56 de copii si 101 adulți, care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră.

Poliţiştii de frontieră continuă cercetările în acest caz, împreună cu reprezentanți ai I.J.J. Constanța, I.P.J. Constanța, I.S.U. Dobrogea și Serviciul pentru Imigrări Constanta, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Update 21.03. Nava de aprovizionare a platformelor petroliere maritime GSP Alcor a luat la remorcă, marți seara, pescadorul reperat în cursul dimineții de Garda de Coastă la 35 de mile maritime de Portul Midia și care are la bord câteva zeci de migranți clandestini. 

Potrivit directorului adjunct al Gărzii de Coastă, comisar șef de poliție Cristian Cicu, în momentul când a fost remorcată de GSP Alcor, nava cu migranți se afla în imposibilitate de guvernare și furtuna, de gradul 6-7 pe scara Beaufort, cu valuri de 3-4 metri la coastă și 6-7 metri în larg, o deplasa către Insula Sacalin, în zona gurii de vărsare a Brațului Sfântul Gheorghe.

"Pe parcursul zilei am avut două nave de intervenție MAI 1101 și 3057 care au asistat în permanență nava cu migranți, la care s-a adăugat o navă din structura Marinei Militare, ce patrula în zona Poligonului de la Capul Midia, unde se desfășoară activități specifice, astfel că viața migranților nu a fost pusă în pericol nicio clipă", a declarat comisarul șef Cicu.

Directorul adjunct al Gărzii de Coastă a mai precizat că se estimează că nava cu migranți poate să ajungă în jurul orei 01.00 travers de Municipiul Constanța și că în funcție de gradul de agitație al mării aceasta va fi tractată până în Portul Constanța sau va intra la adăpost la Midia.

Un comunicat de presă transmis marți de Garda de Coastă informează că, după ce operatorii Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagră — SCOMAR au detectat, în jurul orei 11.00, o ambarcațiune suspectă în Marea Neagră, la aproximativ 32 mile marine Est Midia, care înainta către apele teritoriale românești, un elicopter al Ministerului Apărării Naționale, a fost trimis în recunoaștere, piloții identificând nava clandestină, cu un grup numeros de persoane pe punte.

"Garda de Coastă a dispus de urgență efectuarea unei misiuni și două nave de intervenție care s-au deplasat spre ambarcațiunea suspectă, fiind solicitat și sprijinul Marinei Militare, care a participat cu o navă de intervenție aflată în zonă", precizează sursa citată.

Nava clandestină plutește în derivă, a transmis prin sistemul radio mesaje de ajutor.

Pe parcursul zilei de marți, vremea a devenit nefavorabilă — vânt puternic și mare de gradul 5 pe scara Beaufort.

În funcție de situația de la fața locului, navele PFR vor acționa conform procedurilor internaționale, inclusiv prin inițierea unei acțiune de tip SAR, pentru a oferi sprijin și asistență navei aflate în pericol, precizează Garda de Coastă.

Autoritățile române anunță că în baza procedurilor unitare, au fost informate autoritățile de frontieră bulgare și turce, prin intermediul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, în legătură cu prezența navei clandestine cu migranți la bord, în apropierea apelor teritoriale românești.