MENIU

Johnson & Johnson, APEL către producătorii de vaccin anti-COVID-19 pentru studierea riscului de coagulare - CINE a refuzat 

Compania americană Johnson & Johnson a cerut ajutor de la ceilalți producători de vaccinuri anti-COVID-19 pentru studierea riscurilor de cheaguri sanguine asociate în urma vaccinării.

 

Cererea companiei către producătorii rivali de vaccinuri împotriva COVID-19 a fost anunțată  vineri de cotidianul The Wall Street Journal, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Singura care a răspuns apelului a fost compania britanico-suedeză AstraZeneca, și ea afectată de o lună, de când au apărut primele cazuri de efecte adverse și chiar decese asociate cu riscuri de coagulare. Companiile americane Pfizer şi Moderna au refuzat invitația, invocând că vaccinurile lor sunt sigure din acest ppunct de vedere.

În privința reacțiilor legate de coagulare la vaccinarea cu AstraZeneca, două studii recente au ajuns la concluzia că acestea ar putea fi provocate de o proteină specifică - proteina plachetară FP4, împotriva căreia acționează anticorpii dezvoltați după vaccinare, rezultînd coagulare crescută.  

Vaccinarea cu Johnson&Johnson a fost oprită la începutul acestei săptămâni după ce au fost raportate șase cazuri de reacții adverse la femei cu vârste sub 50 de ani. Acestea au dezvoltat o formă rară de cheaguri sangvine după ce au fost vaccinate cu produsul companiei americane.

Primele probleme au apărut acum o săptămână, la vaccinarea cu Johnson&Johnson în Statele Unite. La sfârșitul săptămânii trecute, patru state americane suspendaseră administrarea cu produsul companiei. Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a anunțat atunci că reacții adverse la administrarea vaccinului Johnson&Johnson au fost raportate în patru state până în prezent: Iowa, Colorado, Georgia și Carolina de Nord. Ulterior, compania a anunțat oficial că este „conștientă” că există reacții rare de coagulare a sângelui dar susținea că „nu există o relație de cauzalitate clară” cu vaccinul său - Janssen COVID-19. Declarația venea după ce și Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a anunțat că analizează câteva cazuri trombotice semnalate ca reacții adverse după vaccinarea cu produsul companiei americane.

Pfizer şi Moderna au obiectat considerând că nu este nevoie să dubleze eforturile depuse de agenţiile federale americane care analizează deja cazurile de cheaguri sangvine şi investighează cauzele lor, potrivit articolului publicat în The Wall Street Journal.

Astfel de efecte adverse specifice nu au fost raportate în rândul persoanelor care au fost imunizate cu vaccinurile Pfizer şi Moderna, au precizat reprezentanţii celor două companii americane.