MENIU

Comisia Iordache a amendat Codul de Procedură Civilă

Comisia parlamentară pentru legile justiției a adoptat, marți, un raport favorabil cu amendamente aduse proiectului de lege de modificare a Codului de Procedură Civilă. , schimbările fiind orientate către tipul de hotărâri care pot fi supuse recursului. 

Varianta adoptată de Comisia Iordache se referă doar la hotărâri „nedefinitive”, după ce în proiectul de lege adoptat de Parlament și declarat parțial neconstituțional de CCR, se prevăzuse că nu sunt supuse recursului anumite hotărâri, scrie Mediafax.

„(2) În procesele pornite începând cu data intrării în vigoare a Legii 134/2010 privind Codul de Procedură Civilă, republicată, cu modificările ulterioare şi până la data de 31 decembrie 2018 inclusiv nu sunt supuse recursului hotărârile nedefinitive pronunţate în cererile prevăzute la art. 94 pct. 1 lit. a) – i) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare, în cele privind navigaţia civilă şi activitatea în porturi, conflictele de muncă şi de asigurări sociale, în materie de expropriere. De asemenea, în aceste procese nu sunt supuse recursului hotărârile date de instanţele de apel în cazurile în care legea prevede că hotărârile de primă instanţă sunt supuse numai apelului”, este primul amendament adoptat, marți, de membrii comisiei speciale pentru modificarea legilor justiției condusă de Florin Iordache (PSD).

Al doilea amendament se referă și el tot la recursul împotriva hotărârilor nedefinitive.

„(1) În procesele pornite începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi de modificare şi completare a Legii 134/2010 privind Codul de Procedură Civilă până la data de 31 decembrie 2018 inclusiv, recursurile declarate, potrivit legii, împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunale în cererile evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, indiferent de calitatea părţilor, 19 profesionişti sau neprofesionişti, se judecă de curţile de apel, iar recursurile declarate, potrivit legii, împotriva hotărârilor nedefinitive pronunţate în apel de curţile de apel în cererile evaluabile în bani în valoare de peste 200.000 lei, indiferent de calitatea părţilor, profesionişti sau neprofesionişti, se judecă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. (2) Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile şi hotărârilor nedefinitive, susceptibile de recurs potrivit legii, pronunţate începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi de modificare şi completare a Legii 134/2010 privind Codul de Procedură Civilă în procese pornite începând cu data de 15 februarie 2013 şi până la data intrării în vigoare a prezentei legi”, potrivit raportului comisiei.

Proiectul de lege va merge la Senat, în calitate de primă cameră sesizată, pentru a fi adoptat săptămâna viitoare, după care va ajunge în Camera Deputaților, for decizional.

În iulie, CCR a admis o parte din obiecțiile de neconstituționalitate ridicate de ÎCCJ.

Mai multe articole despre:
null