MENIU

Cine şi cum trebuie să declare la Fisc veniturile obţinute din străinătate

Datorii la Fisc

Fiscul românesc a intensificat în acest an notificarea persoanelor care obțin sau au obținut venituri din străinătate, anunțându-i că au obligația să le declare și să plătească pentru acestea impozite în România.

Campania de informare face parte din programul de verificare a veniturilor persoanelor fizice, program ce are două direcții: prima îi vizează pe cei cu averi mari, de peste 20 de milioane de euro, iar cea de-a doua analizează situația fiscală a persoanelor considerate cu risc fiscal, în acest moment fiind identificate câteva zeci de mii de astfel de persoane.

În categoria persoanelor cu risc fiscal se înscriu persoanele fizice în cazul cărora Fiscul constată că există o diferență între veniturile declarate și cele estimate (în funcție de cheltuieli, investiții, proprietăți imobliare, autoturisme, participații în societăți comerciale, depozite bancare etc.) de cel puțin 50.000 de lei (circa 11.000 de euro).

În acest context, o importanță crescută este acordată veniturilor din străinătate, scrie AvocatNet.ro.

Potrivit experţilor Contexpert, e recomandat să depuneți declarația privind aceste venituri cel târziu până pe 25 mai (termenul-limită), pentru a evita riscurile care ar putea fi generate de constatările ulterioare ale autorităților fiscale.

Trebuie să declare veniturile realizate din sau în străinătate (prin depunerea formularului 201 „Declaratie privind veniturile realizate din străinătate") persoanele fizice care sunt rezidente fiscal în România. În această categorie intră orice persoană fizică (cetățean român sau străin) care îndeplinește cel puțin una dintre următoarele condiții:

- are domiciliul în România;
- centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România;
- este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat, existând astfel posibilitatea ca și expații ce sunt prezenți pe teritoriul României să fie considerați rezidenți din punct de vedere fiscal în România;
- este cetățean român care lucrează în străinătate, ca funcționar sau angajat al României într-un stat străin.

Veniturile din străinătate ce trebuie declarate în România, indiferent dacă ele sunt primite în România ori în afara României, pot proveni din: profesii libere; activități comerciale; drepturi de proprietate intelectuală; cedarea folosinței bunurilor (venituri obținute din închirierea unor imobile ori alte bunuri mobile situate pe teritoriul unor alte state);activități agricole; dividende; dobânzi, premii, jocuri de noroc etc.

Veniturile trebuie să fie declarate pentru fiecare țară sursă a veniturilor și pentru fiecare categorie de venit realizat, chiar dacă pentru aceste venituri s-au depus declarații și, după caz, s-au plătit impozite și în statul sursă.

În anumite condiții, impozitele plătite în alte state pot fi deduse din impozitul datorat în România ori veniturile pot fi scutite de impozit în România. Totuși, aceste venituri trebuie declarate și în România, potrivit sursei citate.

Mai multe articole despre:
null