MENIU

Cine este bărbatul care a descoperit cel mai important tezaur de monede geto-dacice din România

Paul Croitoriu a descoperit tezaurul de 309 monede cu un detector de metale în valoare de 175 de euro.

Pasiunea i-a fost răsplătită lui Paul Croitoriu, un bărbat în vârstă de 37 de ani, din Cacica, care zilele trecute a reuşit să scoată la lumină cel mai important tezaur de monede geto-dacice de pe teritoriul României.

Responsabil pe linie de Turism, IT şi Cultură în Primăria Cacica, bărbatul îşi făcuse un obicei de a cutreiera dealurile şi pădurile din comună. Era convins că zona ascunde comori importante, iar bănuielile sale s-au adeverit la finele săptămânii trecute, scrie monitorulsv.ro.

"A venit un prieten din Portugalia, am luat detectorul de metale pe care l-am comandat în Bulgaria şi am mers să ne încercăm norocul. La un moment dat, aparatul a scos zgomotul pe care îl aşteptam şi mi-am dat seama că este vorba de o monedă. Într-adevăr, când am săpat am descoperit o monedă. Am revenit a doua zi şi am săpat din nou în mai multe locuri din acea zonă, iar la final am strâns peste 300 de monede", a povestit Paul Croitoriu.

Şi-a dat seama imediat de valoarea descoperirii sale şi a sunat la poliţistul care se ocupă de obiectele de patrimoniu, care l-a sfătuit să predea comoara la Muzeul Bucovinei. Viorel Blănaru, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură Suceava, a precizat că valoarea efectivă a acestui tezaur este de circa 8.000 de lei şi în anumite condiţii se poate multiplica chiar şi de zece ori.

"Cert este că suntem în faţa celei mai importante descoperiri de monede geto-dacice de pe teritoriul României. O descoperire foarte importantă, mai ales pentru această zonă a ţării", a menţionat Viorel Blănaru. Bărbatul care a descoperit comoara poate primi până la 30% din valoarea monedelor. Potrivit legislaţiei, Paul Croitoriu poate primi până la 30% din valoarea la care vor fi catalogate monedele. Chiar dacă este o sumă deloc de neglijat, bărbatul spune că nu contează doar banii. "Puteam să vând aceste monede pe piaţa neagră, dar nimeni nu ar fi ştiut cine le-a descoperit", a arătat Paul Croitoriu.

Angajatul Primăriei Cacica spune că dacă va primi ceva bani drept recompensă pentru că a scos la iveală şi a predat cele 309 monede geto-dacice primul lucru pe care îl va face va fi acela de a-şi achiziţiona un detector de metale performant. Actualul detector de metale este printre cele mai ieftine de pe piaţă, costă 175 de euro şi a fost adus din Bulgaria.