MENIU

Cetățeni europeni, printre care și români, reținuți de autoritățile britanice pentru că nu aveau viză de muncă. Se cere intervenția Comisiei Europene

Brexit

Peste 30 de cetățeni europeni, printre care și mai mulți români, au fost reținuți de autoritățile britanice și plasați în centre de detenție pentru imigranți fără acces la comunicații, pentru că nu aveau vize de muncă. Din primele informații, este vorba despre cetățeni din Germania, Grecia, Italia, Spania și România care au declarat că vor să muncească în Marea Britanie, fără să știe că e nevoie de un permis special în acest sens după Brexit.

Oamenii sunt ținuți de autoritățile britanice în condiții precare de detenție pentru perioade de până la 7 zile, potrivit unei anchete citate de G4Media.ro. Se pare că ambasadele din Londra ale statelor respective încearcă să le ofere acestora asistență consulară.

Delegația USR PLUS în Parlamentul European au cerut Comisiei Europene printr-o scrisoare oficială acțiuni urgente pentru clarificarea situației.

”Plasarea în centre de detenție pentru imigranți a zeci de cetățeni europeni, printre care și români, este în mod clar o măsură disproporționată luată de Marea Britanie dacă ne uităm la riscul potențial al acestor oameni, de multe ori tineri care își caută un loc de muncă și nu sunt la curent cu noile reguli de muncă ce se aplică după ieșirea UK din UE. Aceștia sunt ținuți zile întregi în centre pentru imigranți fără să aibă acces la telefoane, fără să comunice cu familiile. Este total inacceptabil ca cetățenii europeni să fie tratați ca niște potențiali infractori de către Marea Britanie, mai ales în condițiile în care încercăm acum să construim o relație de încredere și de respect reciproc după Brexit. Prin această scrisoare, cerem Comisiei Europene să intervină urgent pentru a pune capăt acestei practici, să investigheze situația acestor cetățeni transferați în centre speciale pentru imigranți și să asiste statele membre, inclusiv România, în repatrierea lor”, declară Alin Mituța, eurodeputat USR PLUS și inițiatorul scrisorii către Comisie.