MENIU

Certificat COVID-19. Parlamentul European, undă verde pentru folosirea până în 2023 - Cum se va circula în țările UE

Certificatul digital COVID-19 va putea fi folosit încă un an, potrivit deciziei luate de Parlamentul European. 

Parlamentul European (PE) a aprobat joi prelungirea cu un an, până la 30 iunie 2023, a posibilităţii folosirii certificatului verde. Documentul digital COVID-19 a fost introdus din cauza crizei coronavirus, pentru evitarea restricţiilor asupra liberei circulaţii în UE, ce ar fi decise la răspândirea noilor variante COVID-19.

Certificatul verde atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau efectuarea unui test PCR negativ recent.

Potrivit actualelor reguli, statele membre ale UE „nu trebuie să restrângă în mod disproporţionat sau discriminatoriu libera circulaţie a titularilor certificatului COVID-19”.

În același timp, Comisia Europeană urmează să evalueze până la sfârșitul acestui an impactul certificatului asupra liberei circulaţii şi drepturilor fundamentale, iar în funcţie de concluziile acestei evaluări şi de evoluţia situaţiei epidemiologice va decide dacă propune încă o prelungire a posibilităţii utilizării certificatului.

Prelungirea decisă de PE vine după ce Regulamentul în vigoare la nivelul UE urma să expire pe 30 iunie 2022. Ultima etapă pentru oficializarea deciziei Legislativului European de prelungire a certificatului COVID este aprobarea de Consiliul UE.