MENIU

Cercetătorii au descoperit o nouă tehnică simplă de purificare a apei

O echipă de cercetători de la Universitatea Texas a dezvoltat o tehnologie ieftină care foloseşte materiale hibrid pentru purificarea apei.

Având atât proprietăţi hidrofilice, cât şi semiconductoare, aceste „hidrogeluri” (reţele de lanţuri de polimer cunoscute pentru absorbţia apei) dau posibilitatea producerii apei curate şi potabile din orice sursă, chiar dacă este vorba despre oceane sau rezervoare contaminate.

„Am rescris întreaga abordare a evaporării apei cu ajutorul luminii solare”, a precizat Yu. Noua tehnologie foloseşte aşadar energia solară pentru a susţine evaporarea apei pentru desalinizare eficientă.

„Desalinizarea apei prin distilare este o metodă des întâlnită pentru producţia în masă a apei dulci. Totuşi, tehnologiile curente de distilare au nevoie de o infrastructură amplă şi de consum mare de energie”, a precizat un cercetător.

Capacitatea de desalinizare a acestor hidrogeluri a fost testată în mostrele de apă din Marea Moartă, cunoscută pentru salinitatea extrem de ridicată. Cercetătorii au reuşit, cu ajutorul noii metode, să reducă semnificativ salinitatea din mostrele de apă, chiar încadrându-se în standardele acceptate de apă potabilă ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Mai mult decât atât, aceștia susțin că hidrogelurile pot înlocui cu uşurinţă componentele centrale ale sistemelor existente de desalinizare.

Întrucât sarea este o substanţă foarte dificil de separat de apă, cercetătorii au demonstrat că noile filtre pot curăţa apa de alte contaminări care sunt considerate nesigure pentru consum.

Potrivit descopera.ro, impactul acestei tehnologii poate fi extrem de semnificativ, odată cu creşterea în cerere a apei potabile.