MENIU

Cele trei fructe care îngrașă, desconspirate de Mihaela Bilic. Cireșele mult dorite de români se află în clasament

Mihaela Bilic. Foto: Facebook

Apropierea verii este un moment în care mulți dintre noi încep să ne preocupăm de a întreține o dietă sănătoasă și echilibrată. Fructele sunt una dintre cele mai bune opțiuni pentru a aduce un plus de beneficii în dietă, dar este important să fim atenți la ce fructe consumăm. Pentru că, chiar dacă sună contraintuitiv,, există fructe care pot îngrașa, ne avertizează nutriționista Mihaela Bilic.

Vara este plină de arome și culori, cu fructele fiind printre cele mai delicioase și sănătoase opțiuni pentru a întreține o dietă echilibrată. Cu toate acestea, în loc să ne bucurăm de aceste mâncăruri, unele persoane pot să se confrunte cu o problemă ascunsă: îngrașarea, mai ales când unele fructe sunt consumate în cantități mari.

Mihaela Bilic, îndrăgita specialistă în nutriție și dietetică, a descoperit trei fructe surprinzătoare care pot avea un efect negativ asupra dietei noastre.

„Cărțile de nutriție nu se modifică așa rapid precum precum ingineria genetică și tot ce înseamnă industria alimentară. Nu mai există cireșe nedulci, fără gust. Cireșele într-un top al fructelor care îngrașă, cireșele sunt în top trei, alături de pepeni și struguri. Pepenele roșu îngrașă foarte tare. Noi avem și o problemă de cantitate. Poate nu ne-ar îngrășa atât de tare dacă ar fi mai scumpe și ar trebui să mâncăm puțin. Avem această lipsă de limită când vine vorba de fructe. Fructoza nu crește glicemia. Diabeticii au voie să mănânce fructoză pentru că nu le crește glicemia, dar nu e pentru că nu îngrașă. Are tot patru calorii pe gram, ca și zahărul.
 
Din păcate însă nu putem să consumăm fructoză prin efort fizic. Nicio celulă nu funcționează cu fructoză. Dacă depășim 10 grame de fructoză într-o zi, ficatul nu are ce să facă cu ea și o transformă în grăsime. Trebuie să avem această conștientizare a bunătății din fructe. Fructele sunt bune, sunt naturale, cel mai sănătos desert, însă în cantitate mare fructele îngrașă.
Nu toate fructele sunt la fel. Fructele care au multe fibre - sunt niște fibre speciale în fructe, pectine se numesc, se umflă la contactul cu apa, se transformă într-un gel – sunt un miracol pe care l-a făcut natura când a pus fructoză în fruct, a pus-o cu antidotul. Adică în fruct avem fibre, avem multă apă. Această pulpă a fructelor este ca un burete care ține fructoza. Deci noi când mâncăm fructele, dacă nu le transformăm în suc, viteza de absorbție a fructozei este mai mică. Sau chiar din unele fructe putem spune că nu se absoarbe mare lucru tocmai pentru că au multe fibre”, a spus medicul nutriționist în cadrul unei apariții tv.
 
Ce se întâmplă în organism atunci când încetați să luați medicamente de slăbit. Schimbările imposibil de trecut cu vederea
 
Mihaela Bilic a vorbit și despre fructele prietenoase cu silueta, cum ar fi căpșunile și pepenele galben. Potrivit medicului nutriționist, putem mânca aceste fructe fără să ne îngrijorăm cu privire la un efect negativ asupra siluetei:
 
„Căpșunile nu îngrașă. Sunt fructe prietenoase cu silueta. Chiar se spune că au și efect atfrodisiac. Le putem mânca și cu suta de grame, și cu jumătate de kilogram, și cu un kilogram. La cireșe, nu. Un kilogram de cireșe înseamnă un castronel, un pic plin. Putem, la limită, să le ținem în doi pumni. Deci, surprinzător de puțin câte cireșe intră într-un kilogram. Foarte greu de crezut că mâncăm cinci-șase cireșe. Dacă vrem să mâncăm mai multe, aș putea spune să renunțați la o masă sau în ziua respectivă să faceți o cură de cireșe.
La pepene avem un mic secret. Pepenele roșu și pepenele galben au pigmenți pentru piele. Pepenele galben are de trei ori mai multe fibre decât cel roșu. Concluzia este că, la același conținut de fructoză, din pepenele galben se absoarbe mai lent. Avem un prieten în pepenele galben pentru siluetă”, a mai spus îndrăgita nutriționistă.
 
Românii din șapte noi județe vor beneficia de acte de stare civilă în format electronic. Anunțul MAI