MENIU

Cel mai important lucru de știut când vine vorba de igiena așternuturilor de pat

Chiar dacă ți se pare că niciodată nu ai timp pentru a sta în pat, mai bine de o treime din viață o petreci acolo. Drept urmare, patul poate deveni un ecosistem plin de bacterii și microbi. Iată cât de des recomandă specialiștii să spălăm lenjeriile de pe pat.

Spălarea așternuturilor ar trebui să se facă o dată pe săptămână, potrivit microbiologul Philip Tierno de la New York University. Tot Philip mai spune și că corpul uman produce anual 98 de litri de transpirație, care nu face decât să contribuie la crearea unui mediu ideal pentru culturile fungice.

„Dacă cearșafurile sunt lăsate prea mult timp, viața microscopică din pliurile și de pe suprafața acestora ar putea chiar să ne îmbolnăvească", a declarat Tierno pentru Business Insider.

De asemenea, un alt studiu recent arată că în pernele sintetice și în cele care au între 1,5 și 20 de ani vechime se găsesc între 4 și 17 specii diferite de bacterii. O parte dintre aceste bacterii provin din piele, transpirație și din secrețiile tale, iar cealaltă parte sunt resturi de: polen, sol, scame, praf și materii fecale. Iar, tot acest amestec devine periculos cam după o săptămână.

„Așternuturile care nu sunt curate te expun la microbi care te pot face să strănuți, din pricina apropierii acestora de gură și de nas. Chiar dacă nu ai alergii în mod normal, poți avea un răspuns alergic", a spus Tierno. „Motivul pentru care cearșafurile se murdăresc așa rapid este simplu – gravitația. Așa cum Roma a fost îngropată în timp cu praf care a căzut din cauza gravitației, așa gravitația aduce toate aceste materiale pe salteaua ta".

Tierno mai spune că de multe ori uităm să schimbăm lenjeriile de pe pat din cauza faptului că nu putem vedea cu ochiul liber bacteriile care se ascund în patul nostru. În acest sens, el spune că: „Dacă ai atinge excremente de câine pe stradă, ai vrea să te speli pe mâini. Aplică asta și la așternuturile tale. Dacă ai vedea ce se află acolo – dar, bine-nțeles, nu vezi – după o vreme ar trebui să te întrebi «Chiar vreau să dorm în așa ceva?»".

Sursa

Mai multe articole despre:
microbi lenjerie de pat cearceaf