MENIU

Cea mai temută boală a secolului XXI, depistată prea târziu

Cei mai mulţi români care merg la oncolog au cancer de plămâni sau de prostată

76 de mii de români se îmbolnăvesc de cancer în fiecare an. Jumătate dintre ei pierd lupta pentru viaţă. Unii, pentru că sunt diagnosticaţi târziu. De altfel, un studiu GFK arată că, de obicei, în ţara noastră, această boală este depistată când e deja într-un stadiu avansat. De exemplu, peste 70 la sută dintre pacienţii nou diagnosticaţi cu cancer de plămâni şi peste 60 la sută dintre cei diagnosticaţi cu cancer renal sunt în ultimele stadii ale bolii.

Cei mai mulţi români care merg la oncolog au cancer de plămâni, de sân, de prostată sau colo-rectal. Iar afecţiunile oncologice cel mai rar întâlnite sunt cancerul de vezică biliară, cancerul tiroidian şi cel testicular.

Studiul arată că, în medie, un oncolog consultă lunar 40 de paciente cu cancer de sân, 20 de pacienţi cu cancer de plămâni şi tot atâţia cu cancer de prostată. Medicii specialişi oncologi se mai ocupă de circa şapte persoane diagnosticate cu cancer renal, şapte cu cancer gastric şi şapte cu cancer al vezicii biliare.

70 la sută dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer renal şi 75 la sută dintre cei cu cancer de plămâni sunt bărbaţi care au în medie 60, respectiv 62 de ani. Pacientele care au cancer de sân au în medie 57 de ani.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 70 de medici oncologi, care au completat mii de fişe de observaţii pentru pacienţi diagnosticaţi cu cancer de plămâni, de sân sau renal.

Mai multe articole despre:
cancer cancer diagnostic depistat cancer