MENIU

Cea mai gustoasă reţetă de caltaboş. Ca să îţi iasă perfect, trebuie să faci asta!

Caltaboşul este o specialitate preparată din măruntaie de porc. Spre deosebire de lebăr, caltabosul conține și diferite măruntaie și orez, iar rețetele diferă de la o regiune a țării la altă. Secretul pentru un gust deosebit este dat de alegerea condimentelor și de echilibrul dintre organele de porc și grăsimea pe care o conține. 

Iată care sunt ingredientele necesare: 2,5 kilograme măruntaie de porc (ficat, rinichi, splina, inimă) 250 grame carne grasă de porc 700 grame ceapă albă 1 cană mare de orez 4 foi de dafin 1 căpățâna de usturoi curățată 1 lingură rasă nucșoară măcinată 1 lingură rasă boabe de ienibahar măcinat 100 grame untură de porc mâțe de porc bine spălate sare piper negru măcinat 1 lingură piper boabe.   
 
 Mod de preparare:
 
 1. Pentru început, trebuie spălate foarte bine toate măruntaiele, cu multă apă rece.
 
 2. Se pune la fiert o oală mare în care se adaugă foile de dafin, 2-3 linguri de sare, cățeii de usturoi și o lingură de boabe de piper. Apoi se pun la fiert organele de porc și carnea, tăiate toate în bucăți mari. Trebuie fierte la foc mic.
 
 3. După ce au fiert până când s-au pătruns bine, organele trebuie scoase din oală și lăsate la răcit. Zeama se păstrează însă la cald.
 
 4. Orezul trebuie spălat în apa rece și rumenit în două linguri de untură, până devine sticlos. Apoi se stinge cu două căni și jumătate din zeamă în care a fiert carnea. Se da în clocot orezul, apoi se face focul mic și se mai lasă să fiarbă 10 minute, acoperit cu un capac. La final se lasă să se răcească complet.
 
 5. Ceapa se toacă mărunt și se rumenește în restul de untură.
 
 6. Carnea și măruntaiele de porc fierte se dau prin mașină de tocat.
 
 7. Carnea astfel tocată se pune într-un castron foarte adânc și se amestecă bine cu ceapă. Se adaugă piperul măcinat, ienibaharul și nucșoară. Se frământă bine cu mână și se adaugă orezul fiert, apoi se condimentează cu sare după gust.
 
 8. Se umplu mațele cu această compoziție, se leagă la capăt și se pun la fiert în apa în care au fiert organele, la foc foarte mic, timp de 10 minute, scrie bzi.ro.
 
 9. După ce au fiert, caltabosii se scot din apa și se lasă la scurs, apoi se pun la rece sau se afuma pentru a se păstra bine.