MENIU

Ce semne îți transmite organismul când tensiunea este prea mare sau prea mică

Cum să scazi tensiunea arterială prin alimentaţie

Tensiunea arterială scăzută nu cauzează probleme grave de sănătate, însă hipertensiunea poate provoca accident vascular cerebral sau infarct. Iată semnele pe care le trimite organismul și ceea ce trebuie să eviți!

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, valoarea optimă a tensiunii arteriale este 12,8 cm- Hg. Dacă tensiunea coboară sub 9/6 cmHg este considerată hipotensiune şi dacă trece de 14/9 este considerată hipertensiune.

Cele mai frecvente semne ale hipotensiunii sunt amețelile, tulburările de echilibru, transpiraţiile, senzaţia de leşin sau leşinul. În mod normal, sportivii, nefumătorii, femeile mai slabe au tensiune arterială mai mică.

Medicii cardiologi subliniază faptul că cei cu hipotensiune au risc mai mic de boli de inimă sau de rinichi, accidente vasculare. De regulă, tensiunea scade în caz de deshidratare, bătăi rare ale inimii, bătăi frecvente ale inimii, sau pe sistem nervos. Aceștia recomandă să bei 2-3 litri de lichide pe zi, să consumi alimente cu un conținut mai mare de sare, să eviți alcoolul și grăsimile, să nu faci exces de cafea și să consumi 4-5 porții de crudități, care refac pierderile de apă.

De asemenea, hipertensiunea arterială este mai răspândită decât hipotensiunea. Principalele simptome sunt durerile de cap, ameţelile, zgomotele în urechi, durerile în piept, sângerările nazale. Complicaţiile includ blocarea vaselor de sânge, cardiopatia ischemică, insuficienţa renală, infarctul, accidentul vascular.

Un risc foarte mare de accident vascular au pacienţii hipertensivi obezi, sedentari, fumători, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului şi cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inimă. Conform doctorulzilei.ro, este recomandat să eviți căldura și efortul fizic, să eviți sarea de bucătărie, să eviţi alcoolul, cafeaua, fumatul, să mergi regulat la medic pentru verificarea tensiunii și să elimini stresul.