MENIU

Ce se întâmplă cu salariile uriașe din BNR după transferul contribuțiilor sociale

<p>BNR, salarii uriase</p>

Angajații BNR, unii dintre cei mai bine plătiți lucrători la stat din România, nu vor fi afectați de modificările fiscale.

Banca Națională va creștere remunerațiile brute ale salariaților, astfel încât cele nete să nu fie reduse ca urmare a transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, după modificarea Codului fiscal, au declarat, pentru Profit.ro, surse oficiale din mediul bancar.

Banca centrală va acomoda astfel impactul modificării Codului fiscal, astfel încât lefurile nete ale angajaților să nu scadă. O decizie contrară a conducerii ar fi dus la reducerea salariilor nete cu circa o cincime.

La finele anului trecut, BNR avea 1902 angajați. 58 de salariați au fost promovați în funcții superioare de execuție și 32 de salariați în funcții de conducere.

Anul trecut, BNR înregistra cheltuieli cu personalul de 279,7 milioane de lei, de la 273,8 milioane de lei în 2015. Cheltuielile BNR de personal pentru fiecare angajat în parte sunt, astfel, de circa 147.000 de lei anual sau 12.254 de lei lunar, ceea ce ar înseamna o remunerație brută medie lunară de 9.573 de lei și una netă de 6.715 lei.

O parte dintre angajații băncii beneficiază și de prime de performanță, care sunt impozitate doar cu cota de 16%, fără a adăuga contribuții sociale suplimentare.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, încasează net 39.000 de lei lunar, plus un o indemnizație de membru al Consiliului de administrație de 16.400 de lei. Florin Georgescu, prim-viceguvernator, încasează aproape 37.000 de lei salariu, plus indemnizația de 16.200 de lei, iar viceguvernatorii Liviu Voinea și Eugen Nicolăescu încasează fiecare o leafă de 33.500 de lei plus 16.200 de lei indemnizație.
Mai multe articole despre:
BNR salarii transferul contribuțiilor