MENIU

Ce probleme pot genera ședințele prelungite de somn în mijlocul zilei

Ai observat că atunci când dormi prea mult te simți obosit și lipsit de vlagă? Acesta este unul din efectele secundare frecvent întalnite în cazul excesului de somn. Așa că dacă crezi că dacă dormi mai mult vei reuși să învingi oboseala, specialiștii te contrazic.

O echipă de cercetători a realizat un studiu care ne atrage atenția că ar trebui să acordăm mai multă importanță orelor dormite în exces. Chiar dacă acest obicei poate fi unul plăcut, mai ales după o săptămână grea de muncă, implică o serie de riscuri pentru sănătate.

„Asta nu înseamnă că prea mult somnul te va ucide în mod direct - dar dacă petreci mult timp în pat, poate fi un semn sau un simptom al unei probleme de sănătate care stă la baza sau ar putea să înrăutățească problemele existente", a declarat Chun Shing Kwok, unul dintre autorii studiului.

Cât ar trebui să dormi, potrivit specialiștilor

Specialiștii au ajuns la concluzia că respectarea orelor recomandate de somn (șapte – opt ore pe noapte) ar putea reduce semnificativ problemele de sănătate mai târziu în viață.

Pentru a ajunge la această concluzie, aceștia au analizat 75 de studii anterioare care au înregistrat atât calitatea și durata somnului, cât și riscul de boli asociate cu acesta. În total, studiile au adunat date de la aproximativ trei milioane de participanți.

Iar rezultatele au arătat că o medie de zece ore de somn pe noapte este asociată cu o creștere de 30% a riscului de moarte prematură, în comparație cu un program de șapte ore.

De asemenea, aceeași medie de zece ore de somn este echivalentă cu o creștere de 56% a riscului de accident vascular cerebral și o apreciere cu 49% a bolilor cardiovasculare. În același timp, calitatea slabă a somnului a fost legată de o creștere cu 44% a riscului de boli de inimă coronariene.

Sursa

Mai multe articole despre:
oboseală efecte negative somn excesiv