MENIU

Ce este un certificat energetic și ce ar fi bine să știm despre acesta? (P)

Ce este un certificat energetic și ce ar fi bine să știm despre acesta? (P)

Certificatul de performanță energetică a clădirilor (mai cunoscut sub numele de certificat energetic) este un act legal introdus în țara noastră la cererea Uniunii Europene.

Scopul său este foarte clar și important: creșterea performanței energetice a clădirilor din România în scopul îmbunătățirii cadrului urban și protecției mediului.

Puteți găsi mai multe informații despre certificatul de performanță energetică (certificat energetic) accesând site-ul www.certificatulmeu.ro.

Care este legislația românească în domeniul performanței energetice a clădirilor?

Legea nr. 372 din 2005 este cea care se referă la performanța energetică a clădirilor, ea fiind modificată și completată prin Legea nr. 159 din 2013.

Ulterior a fost modificată și completată prin Ordonanța Guvernului României nr. 13 din 2016, iar recent prin Legea nr. 101 din  2020.

Cine poate emite un certificat energetic?

Singurii care au dreptul să emită aceste documente sunt auditorii energetici, specialiști atestați de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Aceștia trebuie să îndeplinească o serie de condiții legate de nivelul de pregătire și experiență în domeniu și trebuie să promoveze un examen.

Există două grade profesionale pentru acești specialiști:

  • gradul I - pot emite certificat de performanță energetică pentru toate tipurile de clădiri și pot emite în plus și audit energetic;
  • gradul II - pot emite doar certificatul energetic pentru case și blocuri de locuințe și nu au dreptul să întocmească audit energetic.

Când este obligatoriu să existe acest document?

Atunci când se vinde sau se închiriază un imobil sau o parte din acesta este obligatoriu să existe și un certificat energetic valabil.

Contractul de vânzare-cumpărare încheiat în lipsa acestuia este supus nulității relative conform Codului civil.

Pentru clădirile ce se construiesc, originalul actului se prezintă comisiei care a fost constituită pentru recepționarea lucrărilor, iar procesul-verbal încheiat cu ocazia recepției la terminarea lucrărilor și neînsoțit de copia de pe certificat este nul de drept.

La renovarea majoră a unui imobil sau părți din imobil (adică lucrări a căror valoare depășește 25% din valoarea de impozitare, exclusiv terenul) este necesar să existe acest document.

Pentru clădirile vizitate frecvent de public trebuie ca acest document să fie afișat la loc vizibil și accesibil, altfel se pot primi amenzi destul de consistente.

Pentru ce tipuri de clădiri este necesar certificatul de performanță energetică și care sunt exceptate?

Acest document este necesar pentru următoarele tipuri de clădiri care se recepționează (imobile noi), vând sau închiriază sau se renovează major:

  • case sau blocuri de locuințe;
  • birouri;
  • spații de învățământ (școli, grădinițe etc.);
  • spații pentru sănătate (spitale, clinici etc.);
  • hoteluri, restaurante, spații comerciale;
  • clădiri destinate activităților sportive etc.

Desigur, există și o serie de imobile care sunt exceptate de la această obligație de a avea un certificat energetic:

  • clădiri și monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, cărora, dacă li s-ar aplica cerințele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;
  • clădiri utilizate ca lăcașuri de cult sau pentru alte activități cu caracter religios;
  • clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere și clădiri nerezidențiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie;
  • clădiri rezidențiale care sunt destinate a fi utilizate mai puțin de 4 luni pe an;
  • clădiri independente, cu o suprafață utilă mai mică de 50 m2.
Mai multe articole despre:
certificat energetic